FELFÜGGESZTIK A SZTRÁJKOT A TANÁROK

FELFÜGGESZTIK A SZTRÁJKOT A TANÁROK
A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség illetékesei bejelentették: felfüggesztik a tanügyi sztrájkot, az oktatók visszatérnek az osztálytermekbe.

Közleményük szerint a munkabeszüntetés felfüggesztésének feltétele, hogy a kormány mai ülésén elfogadásra váró sürgősségi rendelet külön cikkelyben rögzítse: az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája a legmagasabb közalkalmazotti bér 23 százalékának megfelelő országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd, és 2024. január 1-jétől az új törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben.

A szakszervezetek ugyanakkor közölték, hogy amennyiben az új bértörvénybe nem foglalják bele a kormányrendeletben megfogalmazott bérezési alapelveket, újból sztrájkba kezdenek.

A kormány ma étfőn ülésezik, hogy elfogadja a tanügyi alkalmazottak bérezésére vonatkozó jogszabálytervezeteket.

A tanügyi alkalmazottak május 22-én robbantották ki a sztrájkot.

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ hírlevele szerint a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozó pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet bére bruttó 1 300 lejjel nő, a kisegítő személyzet fizetése bruttó 400 lejjel növekszik június 1-jétől – erről sürgősségi kormányrendeletben döntött a kormány.

A mai rendelet szerint a pedagógusok évi egyszeri 1.500 lejes juttatást kapnak 2027-ig, amit szakmai képzésekre, technikai felszerelésekre, szakkönyvekre, valamint a 30%-át egyéni oktatási igényekre költhetik. A kisegítő személyzet is kap évi 500 lejes juttatást 2027-ig, amit szakmai képzésekre költhetnek.

A kormány eldöntötte, hogy a kezdő tanárok bére 2024. január 1-jétől a hazai bruttó átlagbér szintjétől indul, amelyet az egységes bérezési törvény fog részletesen szabályozni. Ugyanakkor, 2024. január 1-jétől további emelés is lesz, amely meg fog egyezni a jelenlegi és az új törvényben megszabott bérek különbségének 50 százalékával.

FRISSÍTÉS (2): A sürgősségi kormányrendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.