Iszlamista háttérre utal a dortmundi támadás helyszínén talált levél

Robbantás miatt szerdára halasztották a Dortmund-Monaco BL-találkozót

Iszlamista háttérre utal a dortmundi támadás helyszínén talált levél
Iszlamista hátterű támadás lehetett a Borussia Dortmund német labdarúgócsapatot szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylet a helyszínen talált levél alapján – jelentette a Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja.

A jelentés szerint a levélben hivatkoznak a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett dzsihadista merényletre, és kiemelik, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció tagjaként a német légierő – felderítő repüléseket végző – Tornado gépei részt vesznek muzulmánok meggyilkolásában.

Ezért sportolók és egyéb hírességek Németországban és más, az IÁ ellen „keresztes” háborút folytató országokban felkerültek az IÁ „halállistájára”.

Az SZ, az NDR és a WDR szerint a hatóságok fenntartással kezelik a levél állításait, nem zárják ki, hogy félrevezetést szolgáló hamis nyomról van szó.

*******

A robbanás miatt a vendég Monaco elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntős mérkőzésüket szerda kora estére halasztották.„Az incidens kevéssel az után történt, hogy csapatunk busza a szállodából elindult a stadionba. A busz két helyen sérült meg. Egy játékosunk szenvedett sérülést, ő jelenleg kórházban van” – írta közleményében a Borussia, mely Twitter-oldalán jelentette be, hogy a mérkőzést szerdán helyi idő szerint 18.45-től rendezik meg.Egybehangzó sajtóértesülések szerint a sárga-feketék spanyol hátvédje, Marc Bartra sérült meg könnyebben, amikor üvegszilánkok vágták meg a karját. A német rendőrség bejelentette, három robbanás történt röviddel 19 óra után.