Hidrogénbombát robbantott Észak-Korea (FRISSÍTVE amerikai, román, brit reakciókkal)

Hidrogénbombát robbantott Észak-Korea (FRISSÍTVE amerikai, román, brit reakciókkal)
Észak-Korea hivatalos állítása szerint sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát, a bejelentést az állami tévében tették, amely szerint a bomba interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető.

A bejelentés az állami tévében hangzott el helyi idő szerint vasárnap délután. Eszerint a teszt célja annak megerősítése volt, hogy a bomba egy újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető, és miután a kísérlet “tökéletesen sikeres” volt, ez beigazolódott. A “kétfokozatú termonukleáris fegyvernek példátlan az ereje” – mondta a hírolvasó bemondó.

Néhány órával korábban több ország földrengéstani intézete jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre vasárnap, immár a hatodikat, amely két erős földrengést váltott ki. Az észak-koreai tévé szerint a teszt elvégzésére Kim Dzsong Un, az ország vezetője adott utasítást.

A KCNA észak-koreai hírügynökség arról számolt be, hogy a kísérlet célja az ország technológiája “pontosságának és hitelességének megvizsgálása” volt. Szombat este azt jelentette a KCNA, hogy Kim Dzsong Un személyesen vizsgált meg egy “nagy pusztító erejű” hidrogénbombát, amelyet fel lehet szerelni az ország új interkontinentális ballisztikus rakétájára.

Kim nyilatkozatában elmondta, hogy a hidrogénbomba minden alkatrészét az országban állították elő, ezért Észak-Korea annyit gyárthat belőle, amennyit csak akar, erejét néhány tíztől néhány száz kilotonnáig tudja változtatni, és nagy magasságban is képes robbanni. A hírügynökség fotót is közölt, amelyen Kim látható egy nukleáris létesítményben.

Az AFP hírügynökség emlékeztetett: külföldi elemzők az utóbbi hónapokban kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea valóban képes lenne “miniatürizálni” hidrogénbombát, amely felszerelhető lenne egy rakétára.

Az AP hírügynökség szerint még szakértőknek is nehéz lehet megállapítani távolról, hogy a tesztelt bomba valóban hidrogénbomba volt. Az Egyesült Államok és szövetségesei korábban is szerettek volna robbanóanyag-mintát kimutatni az észak-koreai robbantások után, hogy felmérjék az ország haladását a fejlesztésben, de Phenjannak sikerült elérnie, hogy ne kerüljön ki ilyen anyag a környezetbe.

A hidrogénbombát termonukleáris bombának is nevezik, és jóval pusztítóbb az atombombánál, amely a maghasadás elvén működik, és ezért hasadóbombának is nevezik.

Macron: Újabb povokáció

A kínai külügyminisztérium közleményben felszólította Phenjant, hogy "hagyjon fel hibás cselekedeteivel, amelyek nem szolgálják érdekeit, és ne súlyosbítsa a helyzetet". Észak-Korea "figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség általános tiltakozását, és végrehajtott egy újabb nukleáris tesztet" - olvasható a közleményben. 

Mun Dzse In dél-koreai elnök a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése után "a lehető legszigorúbb büntetést" követelte Észak-Koreának, köztük diplomáciai lépéseket és újabb ENSZ-szankciókat, hogy "teljesen el tudják szigetelni" az országot.

Elítélte a nukleáris tesztet Abe Sindzó japán miniszterelnök is. Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára pedig azt mondta: újabb szankciókat kellene bevezetni Észak-Korea ellen, egyebek között az ország olajkereskedelmét lehetne sújtani velük.

Tárgyalásokra szólított fel minden érintett felet az orosz külügyminisztérium, amely ezt tartja az egyetlen lehetséges eszköznek a Koreai-félszigeten kialakult válság rendezésére. Egyúttal arra figyelmeztetve, hogy Phenjan számára súlyos következményekkel jár, ha folytatja a nukleáris fegyverek elterjedését gátoló rend aláásását.

Emmanuel Macron francia államfő szerint újabb phenjani provokáció történt, és mindenekelőtt arra van szükség, hogy a nemzetközi közösség visszatérítse Phenjant a tárgyalások útjára, és rákényszerítsék nukleáris programjának beszüntetésére.

A nukleáris kísérletek átfogó tilalmáról szóló szerződés hatályba lépéséért küzdő nemzetközi szervezet (CTBTO) szerint ha Észak-Korea valóban hidrogénbombával hajtott végre tesztet, akkor az azt jelenti, hogy az ország "gyorsan halad nukleáris programjával". Lassina Zerbo, a bécsi székhelyű szervezet végrehajtó titkára hozzátette, hogy figyelőállomásaik "szokatlan szeizmikus eseményt észleltek", mért adataikat egyelőre elemzik, majd ennek eredményét vasárnap délután megosztják a tagországokkal. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében ízt írta: Phenjan a lépéssel ismét "kirívóan megsértette" az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat. 

Trump: a megbékítés politikája nem működik 

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik - hangsúlyozta vasárnapi Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök a legújabb észak-koreai kísérleti robbantásra reagálva. Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást.

Az elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea magatartása fenyegetést jelent Kína számára is, de úgy vélekedett, hogy az Észak-Koreára való pekingi nyomásgyakorlás egyelőre kevés sikerrel járt.A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik - szögezte le üzenetében Donald Trump.

Meleșcanu: a nemzetközi béke elleni merénylet

A külügyminisztérium vasárnap közleményben tudatta, hogy a regionális a nemzetközi béke és biztonság elleni fenyegetésnek tekinti, és a leghatározottabban elítéli Észak-Korea legutóbbi atomkísérletét. Teodor Meleșcanu külügyminisztérium ugyanakkor aggodalmának adott hangot Észak-Korea provokatív akciói miatt, amelyek szerinte súlyosan sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) határozatait, és az utóbbi években nem tapasztalt szintre emelik a feszültséget a Koreai-félszigeten. 

Bukarest felszólítja a phenjani kormányt, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ BT, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozatait, hagyjon fel nukleáris programjaival, és tartózkodjon a regionális és világbékét veszélyeztető lépésektől. A külügyminisztérium azt is hozzátette, hogy továbbra is aktív módon támogatja a nemzetközi közösség arra irányuló törekvéseit, hogy békés úton alakítsák a Koreai-félszigetet nukleáris fegyverektől mentes övezetté.

Johnson: Van lehetőség a nyomásgyakorlásra

Boris Johnson brit külügyminiszter szerint az észak-koreai válságra adható katonai válaszlépések "egyike sem jó", mindenekelőtt azért, mert a phenjani rezsimnek megvan a lehetősége dél-koreaiak tömegeinek elpusztítására, Kína viszont többet is tehetne Észak-Korea megfékezése végett. Johnson a Sky News brit hírtelevíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában felelőtlen provokációnak nevezte az észak-koreai nukleáris kísérleti robbantást. Kijelentette: a jelek szerint Észak-Korea egyre közelebb jut a hidrogénbomba kifejlesztéséhez, és ha ezt sikerül működőképes rakétára felszerelnie, az a fenyegetés "új nagyságrendjét" jelentené.

A brit külügyminiszter szerint ebben a helyzetben meg kell vizsgálni a lehetséges válaszlépéseket, de a brit kormány megingathatatlan véleménye az, hogy továbbra is a diplomácia békés eszköztárát kell alkalmazni. Hozzátette: még mindig el lehet érni eredményeket a szankciókkal, és ebben Pekingnek különös felelőssége van, mivel Észak-Korea Kínával folytatja külkereskedelmének 90 százalékát. Észak-Koreának csak hat hónapra elegendő nyersolaj-tartaléka van, vagyis van lehetőség a nyomásgyakorlásra az észak-koreai rezsimmel szemben - mondta a brit külügyminiszter.

Új szintre lépett az atomfegyverkezés

Kis-Benedek József magyarországi biztonságpolitikai szakértő szerint "sikeresnek" mondható Észak-Korea vasárnapi robbantási kísérlete, és ez minőségileg egy új szintet jelent az atomfegyverkezés területén.

A szakértőt az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában annak kapcsán kérdezték, hogy Észak-Korea föld alatti nukleáris robbantást hajtott végre, immár a hatodikat, amely két erős földrengést váltott ki - közölte vasárnap a dél-koreai hadsereg és több földrengéstani intézet. Később Észak-Korea hivatalosan is közölte, hogy sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát.

Kis-Benedek József felidézte: ez a hatodik nukleáris robbantás volt, amellyel lehet bizonyítani, hogy Észak-Korea rendelkezik atomfegyverrel. A mostani teszt lényege az volt, hogy föld alatti robbantás során próbálják megállapítani, miként lehet az atomfejet rátenni a rakétára.

A szakértő szerint, ha a kísérlet során sikerült összeilleszteniük a rakéta fejet és testet és azzal együtt robbantani, a következő lépésben nyilván a lőtávolság növelése lesz a cél.

A hidrogénbombával kapcsolatban a szakértő azt is elmondta: annak nagyobb a pusztítása, így az sokkal veszélyesebb, "komolyabb fenyegetést jelent a világra". Ugyanakkor megjegyezte, annak összeszerelése is bonyolultabb, komoly technikát igényel. Ehhez még újabb kísérletekre van szükség.

Kis-Benedek József kitért arra, hogy bemutattak egy képet is, amelyen Kim Dzsong Un, az ország vezetője ott áll egy rakétafej mellett. A szakértő szerint a kísérlet időzítése sem véletlen, mivel szeptember 9-én van a koreai nemzeti ünnep. Az észak-koreai televízió is arról beszél, hogy ők a "világ legerősebb atomhatalma". Ez a szakértő szerint "természetesen nem igaz", de Észak-Koreaüzenete nyilván az, hogy "képesek vagyunk bárkit és bármit elérni atomfegyverrel".

Kérdés, hogyan reagál erre a világ - jegyezte meg a szakértő, hozzátéve: Japán már nagyon idegesen reagált a hírre, az Egyesült Államoknak viszont most a hurrikán is nagy problémákat okoz. Korábban az Egyesült Államok úgy nyilatkozott: "minden opció az asztalon van" - emlékeztetett. Háborút nyilván nem akarnak, feltehetően a gazdasági szankciókon fognak szigorítani - vélekedett a szakértő.