Iohannis: elfogadhatatlanok a Duna-parti civil infrastruktúra elleni támadások

Iohannis: elfogadhatatlanok a Duna-parti  civil infrastruktúra elleni támadások
Klaus Iohannis szerint elfogadhatatlanok a Duna-parti civil infrastruktúra elleni folyamatos orosz támadások Románia közvetlen szomszédságában. Az államfő a korábban Twitterként ismert, X közösségi oldalon reagált szerdán arra, hogy hajnalban újabb orosz dróntámadás célpontja volt az ukrán gabonaexport jelentős részét lebonyolító Izmail kikötő, amely 15 kilométernyire található Tulceától.

„Ezek háborús bűnök, amelyek abban korlátozzák Ukrajnát, hogy az élelmiszereket eljuttassa a világ más országaiba, ahol szükség van rájuk” – írta közösségi oldalán az elnök.

Az Agerpres hírügynökség a dél-ukrajnai katonai parancsnokság közleményét idézve azt írta, Oroszország az éjszaka három órán keresztül iráni gyártású Sahid-136-os drónokkal támadta a Duna partján található Izmail kikötői infrastruktúráját, a távirányítású repülőgépek közül négy elérte célját.A média felidézte: ez a második orosz dróntámadás, amely Románia és a NATO határától néhány száz méterre lévő ukrán Duna-parti kikötői célpontok ellen irányult, miután múlt hétfőn Izmail, és a Galac városától 13 kilométernyire lévő Reni kikötője ellen intézett dróntámadást az orosz hadsereg.