Interaktív térképen böngészhetők Petőfi Sándor versei keletkezési helyük szerint

Interaktív térképen böngészhetők Petőfi Sándor versei keletkezési helyük szerint
Interaktív térképen, keletkezési helyük szerint kereshetők Petőfi Sándor versei: a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) munkatársai a költő születésének 200. évfordulójára a Katt(anj) a tudományra! honlapon nagyítható, többféle módon szűrhető térképeket tettek közzé, ahol a keletkezési helyek szerint csoportosított versek mellett kereshetők a Petőfiről elnevezett utcák, terek és intézmények is – tájékoztatta a BTK az MTI-t.

Mint felidézik, a költő rövid, de kalandos élete során a Kárpát-medence számos szegletét bejárta, költeményei több mint hetven településhez köthetők. Az irodalom rejtett hálózatai cikksorozat szerzői, Maróthy Szilvia és Minkó Mihály ezt a földrajzi sokféleséget igyekeznek bemutatni: a honlapon nagyszabású térképen ábrázolják, milyen versek, verskötetek kapcsolódnak az egyes településekhez, továbbá az interaktív verstérképen megtalálhatók Petőfi versei keletkezési helyük szerint, illetve lehívható az adott településhez kapcsolódó versek listája is – áll a közleményben.

A BTK közleményében kiemelik, hogy emellett több böngészhető, nagyítható térképen lehet megtekinteni, hogy a mai Magyarország települései miként őrzik Petőfi Sándor emlékét helynevek és intézménynevek formájában. Az óvodák, általános iskolák, könyvtárak és művelődési házak mellett a költő nevét étterem, horgászegyesület és vadásztársaság is viseli, valamint az interaktív térképeken megtalálható az életeseményeire emlékező szobrok, táblák, műalkotások és emlékhelyek listája is. A Tableau program segítségével készített két infógrafika a költőről elnevezett közterületeket, ezen belül elsősorban az utcákat ábrázolják – teszik hozzá.

A Katt(anj) a tudományra! weboldalt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) indította 2022-ben a bölcsészet népszerűsítésének céljából, a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített különleges adat-vizualizációs projekt ezen a honlapon jelent meg – és ide kattintva érhető el.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont kilenc intézetében több mint 400 kutató dolgozik, a központban laborok, különleges gyűjtemények, adattárak, könyvkiadó, könyvtárak találhatók. A Katt(anj) a tudományra! kezdeményezés ezt a tudományos műhelyt szeretné minél közelebb vinni az érdeklődőkhöz. A projektet összegző weboldalon kisfilmek, podcastok és cikkek segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők a legfrissebb tudományos eredményekről.

Borítókép: A térkép segítségével a Kolozsváron keletkezett Petőfi-versekre is rákereshetünk. Fotó: képernyőmentés a kattatudomanyra.hu honlapról