Ötállomásos erdélyi Petőfi-turné indul a bicentenárium jegyében

Kolozsvár, Torockó, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Székelyudvarhely – készülj!

Ötállomásos erdélyi Petőfi-turné indul a bicentenárium jegyében
Két erdélyi fesztiválhoz kapcsolódó, ötállomásos nyári turnéra indul augusztus 4-től a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kiemelt Projektek Programirodája, hogy az idei Petőfi bicentenáriumhoz kötődve számos programot, bemutatót, kiállítást, valamint a kortárs irodalmi és zenei élet friss produkcióit, új kötetmegjelenéseit közelebb vigye a kultúra iránt érdeklődő közönséghez – olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, a Gyergyószentmiklóst, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt, Kolozsvárt és Torockót érintő turnén többek között olyan remek alkotók vesznek részt, mint Láng Zsolt, az Aurevoir. zenekar, a Verseitek Dallama, Heincz Gábor Biga, OliverFromEarth, Juhász Anna, Vida Gábor, Hrutka Róbert, Udvaros Dorottya, Vecsei H. Miklós, Adorjáni Bálint, Kacsó Hanga és Beck Zoltán. A programok mellett utazik a szabadtéri Huszonhat év – Petőfi Sándor 200 vándorkiállítás is – teszik hozzá.

„A Petőfi Kulturális Ügynökség 2022 januárja óta időről időre útra kel a Kárpát-medencében, hogy irodalmi zenés programjaival, Irodalmi Karaván-útjaival az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva, népszerű szerzőket és fontos irodalmi témákat felvonultatva lépjen közelebb a közönséghez. Kortárs és klasszikus, irodalmi évforduló és új kötetmegjelenés, koncert és színház – a paletta széles, ráadásul a fókusz idén a 200 éve született Petőfi Sándor életére helyeződik. Augusztus 4. és 12. között az ötállomásos turnén szerepel kiállítás, Petőfi-kvíz és -előadás, XX. századi szerzőket bemutató program, sok izgalmas beszélgetés és Paronim – Petőfi Kultplusz címmel olyan új, könnyűzenei, irodalmi produkció is, amely Petőfi üzenetét a könnyűzene és a dalszöveg egybeolvadása által hozza el az erdélyi közönségnek” – olvasható.

A közleményben idézik Juhász Anna Prima Primissima-díjas irodalmárt, kulturális menedzsert, aki úgy fogalmaz: „Hitvallásom, hogy minden vers annyiféle, ahányan olvassuk. Azt gondoljuk, hogy az én Petőfim más, mint a többieké és tényleg: van, akiben az iskolai ünnepségek maradnak meg, van, aki nagy irodalmi találkozásra emlékszik régi gyerekkori verssel, de egy biztos: többféleképpen tudunk kapcsolódni egy-egy költőhöz. A mi programunk ezt a sokszínűséget emeli ki, amit nem magas és elérhetetlen pódiumon képzelünk el, hanem különböző színpadokon kötetlenül beszélgetve, a zene eszközeivel gazdagítva.”

Augusztus 4. és 6. között a közönség a gyergyószentmiklósi EgyFeszt Színház-és Könyvudvarában találkozhat izgalmas előadásokkal, ahol a PKÜ Kiemelt Projektek Programirodája elsőként tavaly szerepelt. A szabadtéri színpad, valamint a zártabb, csendesebb könyvsátor egyaránt hangulatos teret ad majd a könyves, irodalmi, zenés eseményeknek – írják a közleményben, hozzátéve: a fesztivál Színház-és Könyvudvarának a Városi Könyvtár kertje ad otthont, részletes program az EgyFeszt Facebook-oldalán és az egyfeszt.ro honlapon böngészhető.

Kiemelik: a Paronim – Petőfi Kultplusz produkció Gyergyószentmiklósról – ahol augusztus 5-én, szombat este 7 órától tekinthető meg – tovább utazik Erdélyben. „2023-ban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója van, ennek apropóján határon innen és túl a Petőfi bicentenáriummal ünnepeljük meg minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét. Ennek okán jött létre a Paronim – Petőfi Kultplusz előadás, amely a PKÜ szervezte produkcióként a klasszikus, elmúlt korok költőinek, kiemelten a 200 éve született, váteszi költőnk, Petőfi hatását mutatja be a könnyűzene eszközeivel kortárs alkotóművészek munkásságán keresztül. Hány alakban létezik bennünk egy vers, egy szó, egy gondolat? Miképp kapcsolódunk irodalmi hagyományunkhoz, hogy épül be életünkbe és munkánkba a klasszikus vers? S hogy születnek a saját szerzemények?” – írják a közleményben a produkció kapcsán, kiemelve: a könnyűzenei irodalmi koncert során közelebbről megismerjük az alkotást, a dalszöveg és a dal születése mögötti, irodalmi inspirációkat, a zenésznek ihletként szolgáló költeményeket. 

A Heincz Gábor Biga és Patocska Olivér – vagyis OliverFromEarth – előadásában, Juhász Anna közreműködésével létrejött produkció az EgyFeszt után Csíkszeredába vándorol, ahol augusztus 7-én, hétfő este 7 órától tekinthető meg a Petőfi Kávézóban. A folytatásban a székelyudvarhelyi érdeklődőknek viszik el a produkciót augusztus 8-án, kedd este 7 órától a Dávid Ferenc térre, majd a turné Kolozsváron zárul, ahol augusztus 9-én, szerda este 7 órától tekinthető meg a Rhédey Kávéházban.

Petőfi-programok a Double Rise-on is

A közleményben kiemelik: Erdély legjelentősebb zenei-irodalmi fesztiválja a DoubleRise, amelyen a PKÜ immár második alkalommal vesz részt. Az ügynökség képviseletében a programiroda 2023-ban hangsúlyosan Petőfi-programokkal szerepel, de a repertoárt korábbi nagysikerű műsorok, kiállítás, kvíz, valamint új előadások is gazdagítják. Augusztus 10. és 12. között a POKET-pajtában (amelynek házigazdái Vecsei H. Miklós színművész és Juhász Anna irodalmár) a közönség találkozhat a Classical Lounge – Nagy klasszikusok fiatalon programmal, a Petőfi feat. POKET Quiz-zel, illetve olyan népszerű előadásokkal, mint a Kártyajáték, amely Beck Zoli és Vecsei H. Miklós közös estje, a Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100, a Ki vagyok én? – Petőfi arcai című zenés irodalmi est Háy Jánossal és Rozs Tamással, illetve a Huszonhat év – Privát Petőfi előadás.

Különleges irodalmi estek és beszélgetések közül is válogathatnak az érdeklődők: a rendhagyó József Attila-est Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergővel, a PlatonKarataev frontemberével, valamint A térképről nem lehet lemenni címmel zajló beszélgetés Visky András Kitelepítés című kötetéről Juhász Anna közreműködésével, Balla Gergő és Vecsei H. Miklós részvételével mind érdekesnek ígérkezik, de ezeken túl utolsó erdélyi állomásaként a torockói Főtérre érkezik a Huszonhat év – Petőfi Sándor 200 szabadtári vándorkiállítás is – derül ki a közleményből.

A gazdag torockói programkínálatban szerepel a Pilinszky János és Csoóri Sándor műveire építkező QJÚB-koncert, és természetesen az ügynökség új irodalmi, könnyűzenei produkciója, a Paronim – Petőfi Kultplusz is bemutatkozik. Részletek a Double Rise fesztivál honlapján, a POKET-pajta programjában.

Borítóképen a Paronim – Petőfi Kultplusz produkció résztvevői: Heincz Gábor Biga, Juhász Anna és Patocska Olivér. Fotók forrása: PKÜ