INS: a lakosság 13 százaléka töltötte ki eddig a népszámlálási kérdőívet

INS: a lakosság 13 százaléka  töltötte ki eddig a népszámlálási kérdőívet
Csaknem 2,5 millió ember, a statisztikai becslésekben szereplő lakosság 13 százaléka töltötte ki eddig online a népszámlálási kérdőíveket – derült ki a statisztikai intézet (INS) honlapján kedden közölt adatokból.

Március 14-én kezdődött el a koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott lakás- és népességösszeírás kéthónapos kitöltési időszaka, amely alatt az ország lakosai internetes felületen tölthetik ki adataikat.

Az első 22 napon 2 477 233 kérdőívet töltöttek fel a www.recensamantromania.ro portálra, a legtöbbet (229 058) Bukarestből, amelyet Brassó, Kolozs és Temes megye követ százezret meghaladó vagy közelítő feltöltött kérdőívvel. Az INS a legutóbbi, 2011-es népszámlálás óta megfigyelt demográfiai adatokból úgy számolta, hogy a mostani cenzus által referenciadátumnak tekintett 2021. december 1-jén 19 millió 23 ezer lakosa lehetett Romániának.

Amennyiben a kitöltés az első három hét ütemében folytatódik, akkor május 15-ig mintegy hétmillió lakos (a becsült lakosság csaknem 37 százaléka) adatai kerülhetnek be a rendszerbe, ami nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak. Tudorel Andrei, az INS elnöke a cenzus előtt kifejezte abbéli reményét, hogy a kitöltési időszakban a lakosság legalább 35 százalékának adatait sikerül regisztrálni.

A cenzus kérdőívét elsők között kitöltők között enyhe túlsúlyban (51,8 százalék) vannak a városiak, az internetes kitöltéshez pedig a válaszadók többsége (58,9 százaléka) igénybe vette a népszámláló biztosok online vagy helyszíni segítségét. A legnagyobb arányban a bukarestiek (91 százalék) töltötték ki segítség nélkül a népszámlálási kérdőívet, és az ország négy megyéjében (Ilfov, Kolozs, Temes és Konstanca) voltak többségben azok, akik nem igényelték a népszámláló biztosok útmutatásait.

A mostani népszámláláson először van lehetősége a lakosságnak online is kitölteni a kérdőívet, vagyis először nyílik alkalom arra, hogy mindenki saját maga írja be adatait, nemzetiségét, anyanyelvét, vallását. Az INS által kidolgozott online felület lehetővé teszi, hogy a nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön töltsék ki a kérdőíveket, ugyanis 16 nyelven lehet őket elérni, köztük magyarul is.

A hagyományos személyes lekérdezési időszak május 16. és július 17. között lesz, amikor a népszámlálási biztosok otthonukban keresik fel az embereket.

Akiknek az adatait sem az önkitöltéses időszakban, sem a számlálóbiztosok terepmunkája során nem pontosítják, azokról az adminisztratív nyilvántartásokban szereplő adatbázisokból emelnek be információkat az összeírásba. Nekik azonban nem rögzítik a nemzeti, a nyelvi és vallási identitásukat, így, ha a kisebbségi közösségek tagjai elmulasztják az adatközlést, akkor azzal közösségük hivatalosan kimutatott részarányát csökkentik.

A településeken a népszámláláson megállapított etnikai arányoktól függ, hogy egy kisebbségnek joga van-e anyanyelvű ügyintézésre és köztéri feliratozásra. A legutóbbi, 2011-es népszámláláson Románia 3181 településéből 324-ben haladta meg a magyarság aránya a hivatalos anyanyelvhasználatra jogosító 20 százalékos küszöböt.