Ingyenes szűrővizsgálat fiatalkori cukorbetegségre

Ingyenes szűrővizsgálat fiatalkori cukorbetegségre
A holnapi Cukorbetegség Világnapja „apropóján” ma délelőtt Kolozsváron a Hotel Double Tree by Hiltonban nagy sajtóérdeklődés mellett mutattak be egy Romániában jégtörő megelőzési programot, amelyet ötödik osztályos tanulók körében bonyolítanak le.

A téma jelentőségét mutatja, hogy egy nemzetközi felmérés szerint a civilizációs betegségek rohamos elterjedése következtében először állt elő a történelemben, hogy a 2000 után született gyermekek kevesebbet élhetnek, mint szüleik. A Medicover Egyesület jóvoltából, amely a 2-es típusú cukorbetegség és más civilizációs betegségek megelőzését szolgáló projektet ingyenesen indítja útjára 43 kolozsvári iskolában, tudományos tanács felügyeletével, és szülői beleegyezéssel valósul meg. Részleteket George Istrate (főigazgató, Medicover Egyesület), Gabriela Roman (szakorvos, egyetemi tanár) és Georgiana Apreutesei (projektmenedzser) ismertetett.

Az înCerc elnevezésű program egy öt évvel ezelőtt elkezdettnek a mintájára fut, amelyet a Medicor Lengyelországban a Gdanski Egyetemmel együttműködve bonyolít le, ez első fázisban 12 ezer gyermek egyenként kb. húszperces megvizsgálásából, a második szakaszban pedig kb. 3 ezer hajlamgyanús tanuló alaposabb kivizsgálásból és a tanácsadásból áll. A három éven át tartó program alatt tulajdonképpen a fiatalok és szüleik mentalitásváltását igyekeznek elérni az életmódjukat illetően. Ugyanis a szedentarizmus miatt ijesztő méreteket öltenek az elhízásból eredő fiatalkori szívbetegségek, a magas vérnyomás, az érrendszeri betegségek és a cukorbetegség, Utóbbi nem fáj, csak éppen károsan hat minden emberi szervre. Földünkön húsz év múlva 630 millió cukorbetegre számítanak, zömükre a fejlett országokban. A Medicor Alapítvány tavaly Ploieşti iskoláiban kezdte el ezt az akciót, ahol a gyerekek 21%-át találták túlsúlyosnak, 26%-át magas vérnyomásúnak, és a második vizsgálati szakaszba 30%-ukat kellett meghívni. Ezek után következik majd az orvosi eredmény kiküldése a szülőknek, ami felvilágosító műhelymunkával, sportrendezvényekkel fog párosulni. A cukorbetegség hathatós megelőzését tulajdonképpen csecsemőkorban kell elkezdeni, és mozgásban bővelkedő életmóddal akár 90%-ban vezethet pozitív eredményre – mondják a szakorvosok.

Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester, aki a hivatal részéről szorgalmazta a partnerség megkötését, üdvözölte a kezdeményezést. Elmondta, Kolozsvár önkormányzata az embereket, a kolozsvári lakosokat szolgálja, az ő jól-létük feltételeinek megteremtése prioritás. A nem megfelelő táplálkozás és a mozgás hiánya vezet a civilizációs betegségek kialakulásához, éppen ezért mentalitásváltásra van szükség, amelyet már a gyerekek körében el kell kezdeni. „Egy régi mondás szerint egy egész falura szükség van egy gyerek felneveléséhez. Ennek a programnak köszönhetően ez a népi bölcsesség most egy új formában kap aktualitást: a civil szféra, a hatóságok, az iskolák vezetői, pedagógusok, szülők, tehát szinte a teljes kolozsvári közösség összefogásával biztosítjuk azt, hogy gyerekeink a lehető legjobb feltételek között induljanak az életben” – fogalmazott az alpolgármester.

Gabriela Roman, a Romániai Diabétesz Föderáció elnöke az înCerc program szakértői tanácsának tagja elmondta, a 2-es típusú cukorbetegség nemrég még a nagyszülők, majd a szülők betegségeként volt ismert, ma azonban a kór egyre több gyereket érint. Rámutatott, a diabétesz egy egészséges életmód kialakításával, megfelelő táplálkozással és testmozgással elkerülhető.

Valentin Cuibus megyei főtanfelügyelő szerint ezt a programot országos szintűvé kell fejleszteni, és az életmóddal kapcsolatos szemléletváltás legfőbb ellenlábasát ő a tévéreklámokban látja.