Gulyásfőző versenyből Marosújvári Magyar Napok

A főzőversenyen idén a gyerekek bizonyítottak

Gulyásfőző versenyből Marosújvári Magyar Napok
Első ízben szervezett kétnapos ünnepet 2019. augusztus 30-31 között Marosújvár magyarsága, hiszen ezidáig, öt esztendőn keresztül, gulyásfőző versenynek nevezték a rendezvényt. A főszervező Sóváros Egyesület idén igyekezett kulturális értékek hozzáadásával színesebbé tenni az eseményt, és ezáltal több korosztályt is megszólítani.

A volt református iskola épületében fotókiállítást szerveztek, amely a régi fényképek által próbálta ecsetelni a Maros-parti kisváros egykori fényét, melyet Orbán Balázs is olyan szépen bemutatott a Székelyföld leírásában. A legkisebbek számára pénteken a Puck Bábszínház néhány művésze varázsolt felejthetetlen pillanatokat a Paprikajancsi kalandjai című előadásával, szinte mindenik korban érintett gyerek ott volt a nézőtéren. Hasonló sikernek örvendhetett az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület marosújvári tagozata által szervezett íjászat, amely versenyt is hirdetett a város legjobb íjásza cím elnyeréséért. A sok szabad levegőn való mozgástól megjött az étvágy is, a gyerekek finom vékonypalacsintával csillapíthatták éhségüket, de idén ott volt az egyesület által kibérelt fagyis autó is.

Szombaton zajlott a gulyásfőző verseny, tíz csapattal, meg is telt velük az ízlésesen feldíszített udvar. Míg az üstökben rotyogtak a finom falatok, amelyekhez a hozzávalókat a Sóváros Egyesület biztosította, mindenki vidáman beszélgetett, régi emlékeket elevenítettek fel. Mindenki nagy meglepetésére, a fődíjat egy 8 főből álló gyerekcsapat nyerte (amelyben a legkisebb 9, a legnagyobb 14 éves volt), miután viccesen végigveszekedték az egész főzést és közben több felnőtt véleményét is kikérték a biztonság kedvéért. Úgy tűnik, a marosújvári gyerekek egészen fogékonyak a főzésre, hiszen a harmadik díjban egy mindössze 12 éves kisfiút részesített a más településekről összeállt, pártatlan zsűri, aki – mint utólag kiderült – más főzőversenyeken is pódiumra állt már. De a felnőttek készítményei sem maradtak alul, hiszen a rendezvény végére mind a tíz üst és a közös nagyüst is üresen maradt.

A jó hangulatot a magyarlapádi Pirospántlikás Zenekar biztosította. Volt kinek muzsikálni, hiszen kétszáznál is többen részt vettek az eseményen. Idén Kiss Kinga egyesületi illetve helyi RMDSZ elnök, néhány környékbeli néptánccsoportot is meghívott az eseményre, így a felvinci Létom Néptánccsoportot, a magyarlapádi Gyöngypártát és a Miriszló Gyöngyét, akik becsületesen kitettek magukért, és habár mindeniküknek a közelmúltban igen zsúfolt programja volt, megtették tiszteletüket Marosújváron is, ami az összefogás újabb szép példája a Fehér megyei szórványban.

Ilyen különleges események alkalmával megbizonyosodhatunk afelől, hogy az itteni magyar közösség végnapjai még nincsenek megszámlálva. Biztató jelnek számít az a legfrissebb hír is, miszerint 16 gyerekkel szeptembertől beindul a délutáni magyar oktatás, ami ha életképesnek bizonyul hosszabb távon, generációk identitásának megőrzéséhez biztosít majd alapfeltételt.

Borítókép: a szerző felvétele