Galachoz közeli ukrán kikötőt támadtak az oroszok, Iohannis és Ciolacu reakciója

Galachoz közeli ukrán kikötőt támadtak az oroszok, Iohannis és Ciolacu reakciója
Klaus Iohannis államfő és Marcel Ciolacu kormányfő ma „határozottan” elítélte a román határ közelében, a Dunán történt Ukrajna elleni legutóbbi orosz támadásokat.

„Határozottan elítélem Oroszországnak a Romániához nagyon közeli támadásait az ukrán dunai polgári infrastruktúra ellen. Ez az eszkaláció komoly kockázatot jelent a Fekete-tenger biztonságára. A közeljövőben az Ukrajnából érkező gabona tranzitját, és ezáltal a globális élelmiszerbiztonságot is érinti” - írta Twitter-oldalán az államfő.

Ma Oroszország drónokkal támadta Odessza kikötői infrastruktúráját, és lerombolt egy gabonatárolót - írt az AFP. Az Unian ukrán hírügynökség szerint Ukrajna déli parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy az oroszok különösen a Duna ukrán oldalán lévő kikötőket vették célba, amelyeket az ukrán gabona alternatív exportútvonalának tekintenek.

Ciolacu: Oroszország hagyja abba a légicsapásokat!

Marcel Ciolacu ma szintén határozottan elítélte az orosz fegyveres erőknek az ukrán polgári célpontok és kritikus infrastruktúra elleni légicsapásait, és felszólította az Oroszországot, hogy hagyjon fel az ukrán kikötői infrastruktúrát célzó támadásokkal.

A kormány közleménye szerint a miniszterelnök emlékeztetett, hogy az elmúlt napokban az oroszok folyamatosan támadták Odesszát és térségét, miután egy héttel ezelőtt Moszkva egyoldalúan kilépett az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli szállítását garantáló megállapodásból.

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy hagyja abba az ukrán kikötői infrastruktúrára mért légicsapásokat. A kikötői infrastruktúra célba vétele újabb bizonyítéka annak, hogy az Oroszország alá akarja ásni az ukrán gabona exportját a világpiacokra, ami súlyosan veszélyezteti a világ élelmezésbiztonságát és sok ember életét” - idézte a közlemény Ciolacut.

A kormányfő hozzátette: Románia továbbra is támogatja Ukrajnát abban, hogy gyakorlati megoldásokat találjon a gabonaexportjának folytatására.

(Fotó: Unian)