Folytatódott az U-BT nemzetközi sikerszériája

Folytatódott az U-BT nemzetközi sikerszériája
Tovább tart az U-BT férfi kosárlabda csapat sikerszériája a FIBA Európa Kupában, miután szerdán este a Horia Demian Sportcsarnokban a csoportkör harmadik fordulójában, drámai végjátékot követően 65:63-ra (17:18, 14:11, 24:9, 10:25) legyőzte a ciprusi Petrolina AEK Larnaca együttesét, megőrizve ezzel első helyét a G-csoportban.

KOVÁCS ÁGNES

Az első feldobást a paralimpiai bronzérmes cselgáncsozó Alex Bologa végezte el. Az első félidő még viszonylag kiegyenlítetten alakult a két csapat között, hiszen bár az első negyed végén még a ciprusiaknak mutatott egy ponttal többet (17:18) az eredményjelző tábla, a második negyedben már a hazaiak voltak azok, akiknek jobban jött ki a lépés. Így az U-BT két pontos előnnyel (31:29) várhatta a félidős szünetet.

A harmadik negyedben viszont már megtörni látszott a Petrolina AEK kezdeti lendülete, s az U-BT az ellenfél ezen megtorpanását kihasználva kézbe vette a mérkőzés irányítását. Gavriel Pantelis játékosai pedig a negyed végére sem tudtak átlendülni mélypontjukon, hiszen a ciprusiaknak tíz perc alatt mindössze kilenc pontot sikerült szerezniük, míg az U-BT 17 pontos, megnyugtatónak tűnő előnyt épített ki (55:38). Az utolsó negyed azonban nem úgy alakult, ahogy azt a népes kolozsvári közönség várta volna a Horia Demian Sportcsarnokban: a Larnacának sikerült magára találnia, s a Torey Thomas, Tomislav Petrovics és Alexander Harris trió több mint húsz pontot szerezve, a hajrára visszahozta a játékba a csapatát. Mindez odavezetett, hogy egy perccel a lefújás előtt már mindössze hat pont volt a vendégek lemaradása, s 17 másodperccel a játék vége előtt 63:62-re alakult az állás. A Larnacának végül, a gyors felzárkózás ellenére sem tudta megfordítani az eredményt, amelyet Török Roland kétpontosa és Thomas szabaddobása 65:63-ra állított be.

A találkozó legtöbb pontját, összesen 18-at a Petrolina AEK Larnaca játékosa, Tomiszlav Petrovics szerezte. Hazai részről Filip Adamovics volt a legeredményesebb 14 ponttal (a képen, fotó: U-BT.ro) és három lepattanóval, de pontot szerzett még Maxim Pusztuzvonov (12), Török Roland (10), Kyndall Dykes (9), Ousmane Barro (9), Vlad Moldoveanu (6) és Alekszandar Raszics (5) is. Játszott még Tudor Gheorghe és Teodor Jucan.

A csoport másik mérkőzésén a török Gaziantep 74:56-ra győzte le a koszovói KB Peját. Ennek ellenére továbbra is az eddig veretlen U-BT áll a G-csoport élén hat ponttal, második a Gaziantep (5), harmadik a KB Peja (4), míg az utolsó helyet a Petrolina AEK Larnaca foglalja el három megszerzett egységgel.

A mérkőzést követően Mihai Silvășan az U-BT edzője elmondta, hogy nagyon nehéz meccsen vannak túl, amely főként fizikailag volt megerőltető a csapat számára. „A Larnaca nagyon agresszív csapat, amit az is jól mutat, hogy 23 labdát veszítettünk el ellenük, de ennek ellenére boldog vagyok, mert főleg a harmadik negyedben minőségi kosarazást láthattunk a fiúktól és végig küzdöttünk a jó eredményért” – adott hangot örömének Silvășan.

Adamovics, az U-BT játékosa viszont nem volt teljesen elégedett a csapat teljesítményével, mondván „a saját életünket nehezítettük meg az utolsó negyedben, és ez már sorozatban a harmadik meccsünk, hogy előfordult. Ezekből a hibákból tanulnunk kell, mert ha nem, eljön majd az idő, amikor emiatt fontos mérkőzéseket fogunk veszíteni” – fogalmazta meg kritikáját a bosnyák játékos.

A kolozsváriak idén ősszel harmadjára nyernek a Petrolina AEK ellen, a Bajnokok Ligája selejtezőkben idegenben 78:50, idehaza 67:56 volt a végeredmény.

Az U-BT következő meccsét szombaton, november 5-én játssza idegenben a Nemzeti Ligában a Bukaresti Steaua Eximbank MSC ellen (20 órai kezdettel, élőben közvetíti a DigiSport4 tévéadó).

Román állampolgár lett Branko Csuics

A már tíz éve Romániában élő Branko Csuics, az U-BT csapat-menedzsere november harmadikán, Bukarestben tette le az állampolgársági esküjét s ezt követően elmondta, hogy 2006-ban azzal a gondolattal érkezett meg az országba, hogy egy évet fog majd itt tölteni, s azóta már egy évtized telt el. „Az, hogy itt ragadtam, főként az embereknek, a szurkolóknak köszönhető, akik tárt karokkal fogadtak és akik közt életre szóló barátokra találtam” – nyilatkozta az eskületételt követően Csuics. Majd így folytatta: „azzal, hogy román állampolgár lettem szeretnék valamit visszaadni ennek az országnak, és mivel játékos már nem tudok lenni, ezt román edzőként szeretném megtenni.”