Folytatják a kormányalakítási tárgyalásokat

Folytatják a kormányalakítási tárgyalásokat
Ma folytatják a koalíciós tárgyalásokat a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, valamint az RMDSZ küldöttsége a leendő közös jobbközép kormány megalakításáról. Ludovic Orban, a PNL elnöke megerősítette, hogy alakulata két javaslattal áll elő az USR-PLUS és a RMDSZ elé a csütörtöki egyeztetésen.

Az elmúlt napokban a koalíciós tárgyalások elakadtak, miután az USR-PLUS nem egyezett bele, hogy Ludovic Orban legyen a képviselőház elnöke, és a PNL adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is Florin Cîţu jelenlegi pénzügyminiszter személyében. A tisztségek egyikét az USR-PLUS magának követeli, és leginkább a párt társelnökét, Dacian Cioloşt szeretnék a kormányfői székben látni.Klaus Iohannis államfő szerdán türelemre intette polgártársait az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt, és leszögezte: kész kormányalakítási megbízást adni annak a miniszterelnök-jelöltnek, akinek a személyében meg tud egyezni a PNL az USR-PLUS és az RMDSZ, legyen szó Ludovic Orbanról, Florin Cîţuról vagy bárki másról.A PNL országos politikai bizottságának szerda esti ülését követő nyilatkozatában Orban kijelentette: tekintettel arra, hogy a párt korábbi javaslata – amely szerint Florin Cîţut jelölték a miniszterelnöki, őt pedig a képviselőházi elnöki tisztségre – vitát szült a koalíciós egyeztetéseken, mivel a tárgyalópartnerek is igényt tartanának a házelnökségre, a PNL ezúttal „rugalmasabb” javaslattal áll elő.Orban hangsúlyozta: egyrészt fenntartják az eredetileg előterjesztett változatot, miszerint Florin Cîţut javasolják kormányfőnek, Ludovic Orbant pedig képviselőházi elnöknek, másrészt hajlandók tárgyalni arról is, hogy a kormányfői tisztség mellett a szenátusi elnöki pozíció jusson a PNL-nek. Ez utóbbi esetben Ludovic Orban lenne a miniszterelnök-jelölt, és Florin Cîţut nevesítenék a szenátusi elnöki tisztségre.A pártelnök nyomatékosította, a koalíciós tárgyalások során tiszteletben kell tartani a demokratikus elveket és az arányosság elvét. Ugyanakkor felhívást intézett a partnereihez, hogy az elkövetkezőkben csak a közösen megbeszéltek alapján kommunikáljanak az egyeztetéseken hozott döntésekről.

A PNL közlésére reagálva Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ mindkét lehetséges jelölttel, azaz Ludovic Orbannal és Florin Cîţuval is együtt tud dolgozni. Továbbá úgy ítéli meg, ha a PNL adja a miniszterelnököt, a két házelnöki tisztség a koalíció másik két tagjának, az USR-PLUS Szövetségnek és az RMDSZ-nek járna.

„Ha az USR a képviselőházat választja, mi vállaljuk a szenátust. Amennyiben az USR-PLUS a szenátusi elnöki tisztségre tart igényt, mi vállaljuk a képviselőházi elnökséget” – mondta, hozzáfűzve: az RMDSZ rugalmas, és több változatról is hajlandó tárgyalni.

Kelemen Hunor leszögezte: csak akkor lesz végső megállapodás, amikor minden részletre kiterjedő egyezség születik a tárgyaló alakulatok között. 

Egyébként az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) helyesnek tartja, hogy az RMDSZ részt kíván vállalni a kormányzásában a következő négy évben. Erről Csomortányi István és Mezei János társelnökök beszéltek szerdán délután, az EMSZ-RMDSZ együttműködési megállapodás értelmében megválasztott Kulcsár-Terza József és Zakariás Zoltán parlamenti képviselőkkel közösen tartott kolozsvári sajtótájékoztatójukon.Mindkét társelnök hangsúlyozta: sikeres volt az a rendszer, mely alapján az önkormányzati választásokon jelöltjeik versenyeztek, a parlamenti választásokon pedig összefogtak az RMDSZ-szel. Úgy vélték: ennek is köszönhető, hogy az RMDSZ meg tudta őrizni parlamenti mandátumainak számát. Az összefogás eredményeként jutott az EMSZ két képviselője az RMDSZ listáján a parlament alsóházába. Elmondták: fontosnak tartják, hogy az EMSZ és az RMDSZ között legyen folyamatos kommunikáció, erre vonatkozóan ígéretet kaptak Kelemen Hunortól, hogy a fontos döntések előtt egyeztetnek. Az EMSZ-nek is vannak olyan szakemberei, akiket a kormány megalakulása után jó szívvel tudnak ajánlani különböző kormányzati tisztségekbe – fejtették ki.