Feszültség Észak-Koszovóban: elhalasztották az önkormányzati választást

Belgrád szerint veszélybe került a koszovói szerbek biztonsága

Feszültség Észak-Koszovóban: elhalasztották az önkormányzati választást
Vjosa Osmani koszovói elnök határozatlan időre elhalasztotta a december 18-ra tervezett önkormányzati választást Koszovó északi részén a térségben fennálló feszült helyzet miatt – közölte a Koha Ditore című pristinai napilap vasárnap. A koszovói államfő azt követően döntött a halasztásról, hogy a nemzetközi közösség több képviselője is ezt kérte tőle.

Koszovó északi részén azért tartottak volna előrehozott önkormányzati választást, mert az ott élő szerb kisebbség tagjai november első hetében úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok rendelete szerint a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni. Szerb nemzetiségű rendőrök mellett bírák, ügyészek és hivatalnokok is felfüggesztették a munkát; közölték, hogy mindaddig nem térnek vissza az intézményekbe, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, és amíg nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét.

Erre viszont Pristina azért nem hajlandó, mert ezzel nagyobb autonómiát biztosítana az egyébként is csak a belgrádi kormányt elismerő szerbeknek. A pristinai vezetés viszont úgy döntött, nem vár arra, hogy visszatérjenek hivatalukba a kisebbségi szerbek; az előrehozott polgármester-választás kiírása mellett az üresen maradt rendőri, bírói, ügyészi és hivatalnoki tisztségeket is albánokkal fogják feltölteni.

A legutóbbi feszültségek azt követően alakultak ki, hogy a választásra készülve, Pristina fegyveres rendőröket is küldött a településekre. A szerbek szerint ez a nemzetközi megállapodások megsértését jelenti, az albánok szerint pedig csak a rend fenntartása érdekében kellett rendőröket küldeni a többségében szerbek lakta településekre. Szombaton koszovói szerbek százai emeltek barikádokat egy észak-koszovói úton, és ezzel akadályozták a forgalmat két fontos határátkelőnél Szerbiával. Az utóbbi napok feszültségei közepette egy koszovói albán rendőr sérült meg, a helyi szerbeket pedig az háborította fel, hogy a lövöldözéssel gyanúsított szerb nemzetiségű volt rendőrt letartóztattak.

A helyi szerbek képviselői, valamint Belgrád szerint veszélybe került a koszovói szerbek biztonsága, ezért Szerbia kérni fogja a NATO békefenntartóit, engedjék meg neki, hogy szerb katonákat és rendőröket telepítsen Koszovóba, bár úgy véli, hogy nincs esélye a kérés jóváhagyására – jelentette be Aleksandar Vucic államfő szombaton este. Azt mondta: a kérést levélben fogja benyújtani a NATO parancsnoksága alatt Koszovóban működő nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR parancsnokának.

Borítókép: AP