Fejtörést okoznak az UNESCO előírásai Szászfehéregyházán

Fejtörést okoznak az UNESCO előírásai Szászfehéregyházán
Fejtörést okoznak az UNESCO előírásai a kulturális világörökség részét képező Szászfehéregyházán, mivel ezek túl költségessé teszik a beruházásokat - közölte Mircea Palasan polgármester az Agerpresszel.

A Segesvár közelében található, erődtemplomáról és hagyományos szász házairól híres Szászfehéregyháza rendkívül népszerű a turisták körében, III. Károly angol király is vásárolt itt házat még 2006-ban walesi hercegként, és erdélyi látogatásai során rendszeresen felkeresi.

A Brassó megyei Szászbuda község - amelyhez közigazgatásilag Szászfehéregyháza  is tartozik - polgármestere elmondta: nem sikerül finanszírozást találni a település főutcájának felújításához, mivel a műemlékvédelmi előírások miatt túl magasak a költségek. Véleménye szerint az növelte meg különösen a költségeket, hogy az UNESCO az egész településre kiterjesztette a védettséget, amely korábban csak az erődtemplomra vonatkozott.

Az alig több mint egy kilométeres út burkolata tört kőből lenne, ami több mint 3,5 millió euróba kerül, és nem talált olyan állami vagy uniós pályázatot, amelyből ekkora összeget lehetne lehívni a célra - számolt be Palasan. Kifejezte abbéli reményét, hogy új programok révén sikerül megoldást találni. Hozzátette, hogy mivel a védettség a falut átszelő megyei útra is kiterjed, annak szászfehéregyházi szakaszát bazalttal kellett burkolni, amelyen óránként 25 kilométeresnél nagyobb sebességgel nem lehet haladni.

A Brassó megyei falu III. Károly (még hercegi) látogatásai hatására lett egyre népszerűbb (képünkön), a helyiek közül sokan a turizmusból és gasztronómiából élnek. A községben 45 panzió működik. A turizmus a szászok távozásával megcsappant népességnek is jót tett, egyre több a beköltöző.

Az elsőként székelyek, majd szászok lakta Szászfehéregyháza 1993 óta a Világörökség része. III. Károly a faluban alapítványt is működtet, amely a hagyományos szász házak eredeti állapotának helyreállítását, a helyi termékek készítését, a helyi gasztronómiát támogatja.

Borítókép: A szászfehérgyházi erődtemplom