Fehér megyében újra „összefűznék a szálakat” a szórványközösségekben

A maroknyi magyarság számára fontos minden alkalom, amelyen együtt lehetnek

Fehér megyében újra „összefűznék a szálakat” a szórványközösségekben
Igazán gazdag volt rendezvényekben, eseményekben ez a hétvége is Fehér megyében: Marosújváron a helybéli magyarság kitartóan megszervezte egyik kiemelkedő rendezvényét, a magyar napot, a jó hangulatot garantáló gyulyásfőzéssel egybekötve; Magyarlapádra mintegy száz résztvevő érkezett a református nőszövetségi találkozóra, amelyen az ünnepi istentisztelet mellett volt interaktív lelki gyakorlat, igazi zenei élményt nyújtó közös éneklés, könyvbemutató, de közösségépítő tevékenységek tervezése is; Marosszentimrén pedig úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentisztelettel igazolták, hogy a kihaltnak vélt közösség igenis élni akar. „A szórványügy nem partizánakció, hanem a nemzeti közösség feladata” – mondta Gudor Botond esperes.

Sikeres magyar napot szerveztek Marosújváron

Gulyásfőzéssel egybekötött magyar napot szerveztek Marosújváron szombaton, 2022. szeptember 3-án – a helybeli magyarság legnagyobb rendezvényét.  

Az előkészületek nem kis izgalmat okoztak, a szervezők az esemény előestéjén még attól tartottak, hogy a szűnni nem akaró zuhogó eső ellehetetleníti a rendezvényt, esetleg úszómedencévé alakítja a helyszínt. Végül szombatra minden jóra fordult, a volt református iskola udvarán nem kényszerültek vízipóló bajnokságot szervezni gulyásfőző verseny helyett – ahogyan az egyik szervező tréfásan megjegyezte.

A Fehér megyei településen élő maroknyi magyarság régóta rendez magyar napot, de mivel a szervezőgárda időközben néhányszor kicserélődött és a rendezvény egy időben gulyásfőző verseny néven futott, nehéz lenne megmondani, hányadik az idei. Néhány éve a Sóváros Egyesület szervezi az eseményt, Kiss Kinga elnök elégedetten nyugtázta: „Egyik legsikeresebb gulyásfőzéssel egybekötött magyar nap volt, sokan mondták, hogy régóta nem volt ilyen jó a hangulat”.  A Bethlen Gábor Alap által támogatott eseményre a környékbeli falvakról is eljöttek az érdeklődők.

A magyar napon a helybeliek megtekinthették a marosújvári néptáncos gyerekek fejlődését is. Mivel kevesen vannak, a közeli felvinci Létom Néptánccsoporthoz társultak, velük járnak oktatásra és fellépésekre. A vendégmeghívott fellépő a Miriszló Gyöngye Néptánccsoport volt, a jó hangulatot a magyarlapádi Pirospántlikás Zenekar biztosította.

Magyarlapádon szervezték meg a Nagyenyedi Református Egyházmegye nőszövetségi találkozóját

Tizenöt településről mintegy száz résztvevő vett részt szombaton azon a nőszövetségi találkozón, amelyre a járvány miatt csak két éves kényszerszünet után kerülhetett sor.

Az esemény ünnepi istentisztelettel kezdődött: prédikációjában Kürti Éva maroscsúcsi-koppándi lelkésznő a beteg gyermekéért könyörgő kananeita asszony történetére irányította a figyelmet, aki kemény előítéletekkel találta szembe magát, mégsem hátrált meg.

A Márk evangéliumából választott ige tökéletesen egybecsengett Borbándi Erika magyarlapádi lelkésznő előadásával, amelynek címe Előítéletek – mit kezdjünk velük?  Az önvizsgálatra sarkalló előadáshoz interaktív lelki gyakorlatok is fűződtek.

A találkozón, a szokásnak megfelelően, énektanítás is volt, Boros Erzsébet, a Nagyenyedi Református Egyházmegye Nőszövetsége elnökének vezetésével. Majd a lelkipásztor asszonyok igazi kihívás elé állították a résztvevőket, amikor kánonéneklésre szólították fel őket. A sikeres kísérlet valódi zenei élményt nyújtott mindenki számára. Boros Erzsébet csombordi tiszteletes asszony az ünnepség záróakkordjaként egy alkalomhoz illő zsoltárt és két népdalt is elénekelt.

Borbándi Erika lelkipásztor bemutatta a közelmúltban felújított templom rövid történetét, értékeit, majd két könyvbemutatóra került sor. Az egyik az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetségének frissen megjelent áhitatos könyve volt, a Halljátok meg az Isten szavát!, szerzői lelkipásztor nők és a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet lány hallgatói. A másik Borbándi Erika imádságos könyve, a Mi atyánk ösvényén volt, amelyet Kürti Éva méltatott: „Ez a könyv segít felemelni a tekinteteket az Úrra” - vélte. A Bethlen Gábor Alap által támogatott kiadvány idén májusban, a felújított templom hálaadó istentiszteletén került az olvasók kezébe először, megkapó szövegének köszönhetően pedig hamar elkelt, utánnyomását tervezik.

A nőszövetség tagjai megbeszélték a közös terveiket, például a nőszövetség zászlójának újbóli elkészítését, illetve olyan közösségépítő tevékenységek megszervezését, mint a kismama- és hobbiklubok, anya-lánya napok, különféle jubileumok. „Nagy szükség van arra, hogy két év után újraindítsuk a tevékenységeket, újra összefűzzük azokat a szálakat, amelyek összekötnek és megerősítenek bennünket”- hangsúlyozta Borbándi Erika.

A nőszövetségi találkozón köszöntötték a legidősebb és legfiatalabb résztvevőket, a legtöbb gyermekes anyát illetve azt a jelenlevő hölgyet, akinek a legtöbb unokája és dédunokája volt. Az egyházmegyei találkozóra érkező nők közül sokan lekváradománnyal érkeztek, amit a Magyarlapádi Szórványkollégiumnak ajánlottak fel. A kellemes együttlét tombolázással és szeretetvendégséggel ért véget.

Nem fogyott el a közösség, újra istentiszteleteket tartanak a marosszentimrei református templomban

Vasárnap úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentiszteletre került sor a dél-erdélyi szórványmagyarság egyik ikonikus templomában, a marosszentimrei református műemléktemplomban.

Fotó: reformatus.ro

Prédikációjában Csalai Adorján vajasdi lelkipásztor Isten kimondhatatlan nagy szeretetéről és türelméről beszélt, amely felénk sugárzik, elkísér, utat mutat, gyógyít. A lelkipásztor igehirdetését mintegy húszan hallgatták, és ez mindenképp biztató jel egy „kihaltnak” vélt gyülekezetben.

A közbeszéddel ellentétben, Marosszentimrén nem fogyott el a gyülekezet, hét, főleg Vajasdról elszármazott személy alkotja a református közösséget. Gudor Botond esperestől megtudtuk: az idén májustól, a felújítást követő újjászentelési ünnepség óta, minden hónap első vasárnapján istentiszteletet tartanak és szeretettel várják az érdeklődőket.

„A szórványügy nem partizánakció, hanem a nemzeti közösség feladata, így mindenki bekapcsolódik, aki életjeleket ad és ezért imádkozik. A kérdés az, hogy felfigyelünk-e ezekre az életjelekre, vagy minimalizáljuk őket. Egy templom felújítása nem jelent automatikusan közösségi életet, ott, ahol nincs, közösségi életet kell szervezni”- hangsúlyozta Gudor Botond esperes.

Borítókép: KISS KINGA/ FACEBOOK