Esztergomban jártak a Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium ötödikesei

Nagy sikert arattak az zenelíceum ötödikesei Esztergomban
Az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola diákjai és tanárai tavaly októberben Kolozsvárra látogattak, akiket a Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium V.B osztálya fogadott. Meghívásukra válaszolva, az idei zöld héten a kolozsvári diákok indultak szakmai kirándulásra.

PUSZTAI ENIKŐ

A partnerkapcsolat két volt kolozsvári zeneiskolás diák ismeretségének köszönhető: Süliné Faragó Izabella, jelenleg az esztergomi zeneiskola gordonka tanára és Palkó-Kondrát Csilla, kolozsvári oboa tanár mai napig szoros baráti és szakmai kapcsolatot ápolnak. A két intézmény igazgatója, Udvardyné Pásztor Ágnes és Filip Antonella Margó, felkarolta és támogatta a kapcsolat létrejöttét. 

A kolozsvári látogatás alkalmával az esztergomi diákok és tanárok koncertjét hallgathatta meg a közönség. Esztergomban az V. B osztály diákjai által összeállított koncertet hallhatták az érdeklődők. A koncert nagy sikert aratott.

Az ötödikesek különböző kamara formációkat alakítottak erre az alkalomra, hiszen a kamarazene tantárgyként csak 9. osztályosok órarendjében jelenik meg. Volt hegedű duett, hegedű – zongora, hegedű – cselló páros, szaxofon duett, négykezes, de ezen kívül szóló művek is megszólaltak zongorán, fuvolán, hegedűn, harsonán, marimbán, klarinéton, kürtön és csellón. Az egyéni produkciókat Csengeri Zsuzsa zongora és orgona tanárnő kísérte. A koncertet két kórusmű zárta, amelyeket az ötödikesek osztályfőnöke, Pusztai Enikő vezényelt.

Az esztergomi zeneiskola tanárai és munkatársai Prímás-szigeten fekvő iskolájukat táborhelyé alakítva otthonos körülmények között fogadták a kolozsvári gyerekeket és kísérőiket. Megismerkedtek a város kulturális nevezetességeivel, vezetett sétán vettek részt az Esztergomi Bazilikában.

A kirándulás utolsó napján a Magyar Zene házát látogatta meg a csapat, ahova elkísérte őket Süliné Faragó Izabella tanárnő és Stipkovits Fülöp igazgatóhelyettes.

Mindkét fél támogatja a kapcsolat fenntartását. Hiszem, hogy ezúttal a kolozsvári gyermekeknek nemcsak élménydús kirándulás, hanem a szakmai fejlődés lehetőségét is nyújtotta. Köszönet a szervezőknek!