Csepelen jártak a kolozsvári zenelicisek

Csepelen jártak a kolozsvári zenelicisek
Eramus+ program keretében egy hetet töltött Magyarországon – ahonnan nemrég tért haza – a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium 25 tanulója és öt kísérőtanára. A kolozsváriak partneriskolája a csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola, amelynek jelenlegi intézményvezetője, Szentkirályi Aladár is a kolozsvári zenelíceum és Gheorghe Dima Zeneakadémia végzettje, sőt doktori dolgozatát is ez utóbbi intézményben védte meg. Az eseményről a kolozsvári zenei főgimnázium igazgatója, Hilda Iacob számolt be.

– Ez a második Erasmus+ program, amelyben részt vesz a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium. Az ötlet a miénk volt, mi dolgoztuk ki a projektet, amiről méltán gondoltuk, hogy felkelti a diákok érdeklődését. Egy ilyen projekt jól kiegészíti a hangszeres előadó szólista vagy zenekari felkészülését. A magyarországi partner keresése közben találtunk rá a csepeli zeneiskolára, és örültünk, amikor ők is bekapcsolódtak. A líceumban meghirdettük ezt a projektet, és a jelentkező hangszeres repertoárja és angol nyelvű interjúja nyomán választottuk ki a 25 résztvevő diákot. A projektnek 2022-ben is lesz folytatása, reményeink szerint márciusban a csepeli diákok látogatnak hozzánk Kolozsvárra. Emellett még egy kamarazene-fesztivál megrendezését is tervezzük – nyilatkozta a projektről lapunknak Hilda Iacob, a S. Toduta Zenei Főgimnázium igazgatója.

A projekt során a kolozsvári zenelíceumi tanulóknak alkalmuk nyílt bemutatni a tanintézet történetét, ezen kívül XIX-XXI. századi román zeneszerzők – például  Ciprian Porumbescu, Martian Negrea, Sigismund Toduta és Dan Dediu  –  munkásságát mutatták be. Ismertették még olyan kolozsvári kamarazene-együttesek tevékenységét is, mint a Collegium Musicum Academicum, a Transilvan vonósnégyes, az Ars Nova, AdHoc kamaraegyüttes, az Arcadia vonósnégyes. A prezentációk a kolozsvári zenelíceum karmesterét és tanárát, Ciprian Nicolát dicsérik. Hilda Iacob arról is beszámolt, hogy Cristian Bence-Muk kolozsvári zeneszerző és zeneakadémiai oktató ezen projekt kapcsán egy triót komponált hegedűre, zongorára és ütőshangszerekre. A mű ősbemutatója Kolozsváron volt, de a magyarországi tartózkodás alatt Budapesten és Egerben is eljátszották a kolozsvári zenelíceumi tanulók.

A Charms névre keresztelt program Facebook-oldalán számos fotót találhatunk az egyhetes programról. „Lázasan folyik a készülődés az októberi személyes találkozóra.  A koncertekre szeretettel várunk minden érdeklődőt! – tudhattuk meg a csepeli Fasang Árpád Zeneiskola bejegyzéséből.

Szintén a Facebook-bejegyzésből tudtuk meg, hogy a csepeliek házi készítésű süteménnyel és térzenével fogadták a kolozsvári zenelíceumi tanulókat. A program során a kolozsváriak ellátogattak a Magyar Parlament épületébe, majd a Szamos Csokoládé Múzeumba tértek be egy kis kóstolásra. – Hogy mi is a kapcsolat vendégeink és a Csokoládé Múzeum között? Nem titok, hiszen dalban is elénekelték már: „Szép város Kolozsvár, én ott lakom a Szamosnál…” – olvashattuk a posztban. 

A program bővelkedett zenei eseményekben: október 18-án Gyermekkoncertet szerveztek a csepeli Lajtha Általános Iskolában; október 19-én Ifjúsági kamarazenei koncertet hallgattak meg az érdeklődők a csepeli Királyerdei Művelődési Házban; október 20-án az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola dísztermében szerveztek kamarazene koncertet, majd október 21-én gálakoncert zajlott szintén a Királyerdei Művelődési Házban. A román zenéről szóló workshop dátuma október 22-e volt, ezt a Csepeli Fasang Árpád Zeneiskola Ferencsik-termében szervezték meg. Ezen Riana Savu XI. osztályos fuvolás (Ileana Maier növendéke) és Filip Cusmir IX. osztályos hegedűs (Diana Blaga növendéke) csillogtatta meg szólista erényeit D. Bughici és G. Enescu egy-egy művét tolmácsolva. A program keretében fellépő kamara-együtteseket Incze Lilla, Camelia Toma, Raluca Neculai, Stefana Sabau tanár készítette fel. Hilda Iacob iskolaigazgatón kívül Nagy Melania, Raluca Neculai, Meda Nemeti, Ciprian Nicola utazott el Magyarországra.

Borítókép: Riana Savu fuvolás és Filip Cusmir hegedűs lépett fel a román zenéről szóló workshopon