EMNT: már 44 ezer személyt elértek a regisztrációs kampány során

EMNT: már 44 ezer személyt elértek a regisztrációs kampány során
A tavaly ősszel megkezdett, az anyaországi választásokat megelőző regisztrációs kampány során eddig 44 ezer személyt sikerült elérniük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokráciaközpontok munkatársainak, valamint önkénteseiknek – számolt be Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón.

Az eseményen – amelyről a civil szervezet sajtóközleményben számol be, s ahol jelen volt Szakács Zoltán, az EMNT sepsiszéki elnöke és Zsombori Csaba, az EMNT erdővidéki elnöke is – elhangzott: a könnyített honosítási eljáráshoz szükséges dossziék összeállítása, valamint az anyakönyvezési feladatok elvégzése mellett, az Erdély-szerte működő EMNT Demokráciaközpontok (LINK: www.emnt.org/irodaink/)  munkatársai segítenek az anyaországi választásokat megelőző regisztrációban, valamint a nemrégiben beindult, az anyasági támogatást és a babakötvényeket érintő, Köldökzsinór Program kapcsán is tájékoztatást nyújtanak.

„Arra kérjük az erdélyi magyar állampolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, s ennek érdekében még időben kérelmezzék – a regisztráció során – a magyarországi választói névjegyzékbe való felvételüket” – mondta Szakács Zoltán. Hozzá kapcsolódva Zsombori Csaba megjegyezte: „A magyarság és a székelység szempontjából is fontos az anyaországi választás, s az állampolgársággal – természetes módon – együtt jár a szavazati jog is. Munkatársainkkal közösen azért dolgozunk, hogy mindenki leadhassa voksát.”

Regisztráció számokban – fontos tudnivalók

Sándor Krisztina elmondta: már tavaly ősz óta végzik a regisztrációs munkát – sok irodájukban meghosszabbított nyitvatartással –, valamint a www.valasztas.info internetes címen saját online felületet is létrehoztak, melyen keresztül elérhető a Nemzeti Választási Iroda honlapja, s egyéb tudnivalókról is olvashatnak az érdeklődők. „Tavaly ősz óta 44.000 személlyel sikerült kapcsolatba lépnünk a regisztráció okán, s ennek eredményeként 35.521 embernek ellenőriztük is a regisztrációját. A választói névjegyzékbe 7.115 új személynek segítettük a regisztrációját, a hátralévő hat hétben pedig tovább folytatjuk a munkát irodáinkban, telefonos kapcsolatfelvétellel és a terepen is” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke, kiemelve, hogy március 24-ig lehet még regisztrálni. Sándor Krisztina hozzátette: mivel a 2014-es országgyűlési választásokat és a 2016-os népszavazást megelőzően is hasonló feladatokat láttak el, már komoly tapasztalatuk van e téren és a levélszavazatok begyűjtésében is – olvasható a dokumentumban.

„A legbiztonságosabb módja a voksok célba juttatásának az, ha a szavazatot és azonosító nyilatkozatot – melynek kitöltésében szintén segítünk – tartalmazó lezárt borítékot eljuttatják a legközelebbi EMNT Demokráciaközpontba, ahonnan mi elszállítjuk a csíkszeredai, illetve a kolozsvári főkonzulátusokra. Minden nagyobb erdélyi városban jelen vagyunk, Székelyföldön pedig minden történelmi szék központjában – és mindenhol szívesen segítünk. A vidéki településeken az Erdélyi Magyar Néppárt segítségével igyekszünk majd begyűjteni a levélszavazatokat tartalmazó borítékokat, március végén, április elején” – mondta Sándor Krisztina, aki arra is kitért, hogy amennyiben valaki nem emlékszik arra, hogy regisztrált-e, érdemes idejében megtennie azt. „Ha valaki nem emlékszik, hova kérte szavazólapját, akkor is jobb, ha újból regisztrál, aki pedig valamelyik főkonzulátust jelölte meg a szavazólap átvételi helyeként, annak tudnia kell, hogy azt csak személyesen veheti át” – figyelmeztetett az EMNT ügyvezető elnöke.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol