A kereskedelmi kétnyelvűségért indít kampányt az EMNT

A kereskedelmi kétnyelvűségért indít kampányt az EMNT
A kereskedelmi kétnyelvűség népszerűsítése érdekében indít kampányt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – számolt be Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke egy mai sajtótájékoztatón.

A sepsiszentgyörgyi eseményen elhangzott: a Székelyföld hét városában (Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen Baróton és Gyergyószentmiklóson) elindított kampány célja, hogy a vásárlói és szolgáltatói oldalon is tudatosítsák a kétnyelvűség fontosságát.

„Székelyföldön, ahol a magyarság egy tömbben él, kiemelten fontos, hogy a kereskedelemben is érvényesüljön a kétnyelvűség. Ennek érdekében hirdetjük meg mostani akciónkat, melynek célja tudatosítani a vásárlókban és a szolgáltatókban egyaránt, hogy célszerű és ajánlott a kétnyelvűség használata” – idézi az EMNT sajtóközleménye Sándor Krisztinát.

Az EMNT ügyvezető elnöke tájékoztatott: a munkát már megkezdték, s két olyan multinacionális vállalatot kerestek fel – a Penny és a Profi területi vezetőit –, ahol nem adnak teret a többnyelvűségnek. „Levélben fordultunk a területi üzletvezetőkhöz, kérve a többnyelvűség biztosítását, valamint a személyes találkozóra való lehetőséget. Úgy gondoljuk, a vállalatok érdeke is, hogy a magyar vásárlók lényegesen magasabb komfortérzettel vegyék igénybe szolgáltatásaikat, ehhez pedig egyértelműen hozzájárul a többnyelvűség biztosítása is. Célunk, hogy az említett vállalatok tanuljanak meg magyarul, s üzletpolitikájukba is építsék bele a kétnyelvűséget. Emellett – természetesen – a helyi vállalkozókat is szeretnénk megszólítani, hiszen azt tapasztaljuk, hogy még a székelyföldiek esetében sem magától értetődő a fogyasztókat megcélzó, többnyelvű kommunikáció, noha erre minden vállalkozónak lehetősége van” – mondta Sándor Krisztina, majd hozzátette: gyakorlatorientált kampányt folytatnak, melynek része lesz egy olyan Facebook-oldal létrehozása is (Kétnyelvűséget a kereskedelemben! címmel), ahol a kereskedelemben tapasztalható kétnyelvűséggel kapcsolatos pozitív és negatív példákat is megoszthatják majd.

Újságírói kérdésre válaszolva az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: a megkeresett multinacionális vállalatok részéről nyitottságot tapasztaltak, átvették az EMNT-sek levelét, az egész évben zajló kampánytól pedig azt várják, hogy a megfelelő társadalmi nyomás hatására kedvező változásokat érhetnek el a kereskedelmi kétnyelvűség területén – olvasható a dokumentumban.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol