Emil Boc: a jövőt most készítjük elő

Emil Boc: a jövőt most készítjük elő
A városra és közvetlen környékére vonatkozó jövőbeli befektetésekről, digitalizációról beszélt Emil Boc ma. A polgármester kitért a már nyilvánosságra hozott infrastrukturális befektetésekre (HÉV, metró, körgyűrű), de beszélt a távmunka hasznáról, illetve az állami intézmények adatbázisainak digitális összekapcsolásáról is.

– A befektetésekre vonatkozó tervek létfontosságúak a gazdaság és az életminőség tekintetében. Állandó kapcsolatban állunk a szállításügyi minisztériummal és a megyei út- és hídügyi igazgatósággal, hogy a 38 km hosszú körgyűrű műszaki gondjai megoldódjanak, és 2023. december 31-re elkészüljön a terelőút. Nagyon sok engedélyt kell beszerezni, ezeken folyamatosan dolgozunk – tájékoztatott Emil Boc polgármester. A második legnagyobb befektetésként a HÉV-et és a metrót nevezte meg a polgármester, amelyet a környező települések bevonásával valósítanak meg ezzel is növelve a város vonzerejét.    

– Ami a Kolozsvárra vonatkozó közép- és hosszútávú fejlesztéseket illeti, a várost és környékét együtt, integráltan kell fejleszteni. A jövőt mi készítjük elő, és ez a javunkat fogja szolgálni. Az infrastruktúra fejlesztése hozzájárul a munkaerő helyben maradásához. Fájó szívvel néztem, amikor a román állampolgárok spárgaszedés végett Németországba utaztak. Meg kell teremteni azt az infrastruktúrát, amely jól fizető munkahelyeket teremt, és akkor a munkaerő nem fog kivándorolni – magyarázta a polgármester.

Az oktatás digitalizációjával kapcsolatosan Boc megjegyezte: még jóval a járvány kirobbanása előtt foglalkoztatta a digitális oktatás gondolata. A közelmúltban 2100 táblagépet vásároltak szegény kolozsvári gyerekeknek. Megjegyezte: a jövőben még az utcatakarításhoz is szükség lesz digitális ismeretekre. A regionális sürgősségi kórházzal kapcsolatosan a polgármester elmondta: döntő lépéseket tettek a közelmúltban, és ez a jelenlegi kormány érdeme.

Boc szerint a járvány miatt elrendelt távmunka a legtöbb esetben bevált. A digitalizáció egyre nagyobb teret hódít: rengetegen vásárolnak online, és a digitalizációnak köszönhetően a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal országos szinten elsőként vezette be az urbanisztikai tanúsítványok online igénylését, illetve kibocsátását. Hozzátette: a közeljövőben arra van szükség, hogy összehangolják az állami intézmények és hatóságok elektronikus adatbázisát. Hiába bocsát ki digitálisan iratokat a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, ha egy másik hatóságnak az nem felel meg, és papíralapú dokumentumot kér az ügyféltől.

Emil Boc gratulált a kolozsváriaknak, akik példás módon betartották a katonai rendeletek előírásait. Ennek köszönhetően a koronavírussal fertőzött kolozsváriak száma egyszer sem haladta meg a 45-öt. Jelenleg 242 Kolozs megyei fertőzöttet jegyeznek.