Elutasította a táblabíróság Boné Ferenc fellebbezését

Elutasította a táblabíróság Boné Ferenc fellebbezését
A kolozsvári táblabíróság elutasította a minősített emberölés miatt elítélt Boné Ferenc fellebbezését - olvasható az igazságügyi portálon.

A bíró helyben hagyta a törvényszék alapfokú ítéletét, amely 21 év három hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a barátnőjét meggyilkoló egykori egyetemi oktatót.

A ma kihirdetett jogerős ítélet szerint a büntetésből levonják azt a másfél évet, amelyet Boné előzetes letartóztatásban töltött. Az elítéltet 300 lej ugyanakkor perköltség megfizetésére kötelezték az állam javára, továbbá - ugyancsak perköltség címén - 2975 lejt köteles fizetni áldozata édesapja részére.

Amint arról korábbab beszámoltunk, a Kolozs Megyei Törvényszék weboldalán közzétett információk szerint 20 év börtönbüntetésre ítélték a tavaly májusban a 30 éves barátnőjét, Molnár Beátát megfojtó Boné Ferencet.

A korábbi, 2021-ben elkövetett, nő elleni erőszakos bűncselekmény miatt az egykori egyetemi oktatót akkor 1 év és 3 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ezt most hozzáadták a gyilkosságért kiszabott 20 évhez, így Boné összesen 21 évet és 3 hónapot ül majd a rácsok mögött.

Ugyanakkor a bíróság 10 113 lejes anyagi és 150 ezer eurós erkölcsi kártérítést ítélet meg a Molnár család számára. Ezen kívül Boné Ferencnek 18 783 lejt perköltséget kell fizetnie az államnak, 2 618 lejt pedig Molnár Sándornak, Beáta édesapjának, ugyanilyen céllal.

 

Az ismertetés szerint az egykori egyetemi oktatót nem vádalku keretében ítélték el. A vádalku keretében a magát a rendőrségen feladó és tettét beismerő tettes büntetőperét speciális eljárás keretében tárgyalják, a vádlott pedig enyhébb büntetést kaphat, mivel viszont ebben az esetben a gyilkos nem jelentkezett önként a rendfenntartó szerveknél, a vádalkura nem kerülhetett sor.

A Boné Ferenc megfellebezte törvényszék által alapfokon hozott ítéletét.

 

Az alapfokú büntetőper elhúzódott, ugyanis folyamatos késés jellemezte pszichiátriai vizsgálatok elkészítését, amelyet a Mina Minovici Országos Törvényszéki Orvostani Intézet szakemberei állítottak össze.

Mindkét alkalommal az orvostani intézet pszichológusai és pszichiáterei megállapították: a gyilkosság elkövetésekor az akkor 43 éves Boné Ferenc beszámítható volt.

A gyilkosság mozzanataiAmint arról a Szabadság több ízben beszámolt, Boné Ferenc 2022. május 21-ről 22-re virradóra meggyilkolta a barátnőjét, a 30 éves Molnár Beátát. A tettest május 26-án Nagyváradon egy használaton kívül lévő tehervagonban fogták el, másnap pedig 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

Boné Ferenc beismerte tettét.

A gyilkossági nyomozás során kiderült, hogy május 21-én és 22-én – feltételezhetően 18.30-2.58 óra között – a vádlott több, Kolozs megyei községen is áthajtott Dacia Logan gépkocsijával, Gyalu, Jósikafalva, Havasrekettye, Meregyó, Nagykapus, Roskatelep, Magyargyerőmonostor, Havasnagyfalu, Szamosfő érintésével. Eközben történhetett, hogy Boné fojtogatni kezdte barátnőjét, annak fulladásos halálát okozva. Ezt követően visszatért Kolozsvárra, majd Nagyvárad felé indult.

A holttestet vasárnap, május 22-én 7.57-10.41 óra között a Bihar megyei Bárodsomos és Nagybáród helységek közötti, használaton kívüli töltőállomás közelében hagyta.

(Kiss Olivér felvétele)