Elkezdődött a parlament őszi ülésszaka

Elkezdődött a parlament  őszi ülésszaka
Ma elkezdődött a képviselőház és a szenátus őszi ülésszaka: a parlament két házának plénuma hétfőn délután ült össze külön-külön ülésezni, számolt be az Agerpres hírügynökség.

A házszabályok szerint az ülésszak első napján a képviselőház és a szenátus plénuma az elnökök kivételével megválasztja a házbizottságok új tagjait: az alelnököket, a titkárokat és a háznagyokat. A képviselőház ügyvivő elnöki tisztségét jelenleg a szociáldemokrata Alfred Simonis tölti be, a szenátus vezetője Nicolae Ciucă liberális pártelnök, korábbi miniszterelnök.

A házbizottságok új tagjainak jelölése a parlamenti erőviszonyoknak és a frakcióvezetők egyeztetéseinek megfelelően történik. A jelöltekről a képviselőház és a szenátus plénuma nyílt szavazáson, egyszerű többséggel dönt.

A parlament őszi ülésszakának prioritásai között szerepel a különnyugdíjakat szabályozó törvény, amelyet az alkotmánybíróság határozatához kell igazítani. A képviselők és szenátorok várhatóan meg fogják vitatni az új közalkalmazotti bértörvény, valamint az új nyugdíjtörvény tervezetét is. Mindkét jogszabály elfogadása szerepel az országos helyreállítási terv mérföldkövei között.

A kormány várhatóan már az ülésszak elején felelősséget fog vállalni a parlament előtt a fiskális intézkedéseket tartalmazó törvénycsomagért. A Szociáldemokrata Párt több tervezet is készül benyújtani, köztük azt a jogszabályjavaslatot, amely szigorítana a tudatmódosító szerek hatása alatti járművezetésért kiszabható büntetéseken. 

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöke, a szövetség szóvivője kérdésünkre elmondta: az RMDSZ törvényhozói – amely a szövetség kormányból való kiszorítása miatt a parlamentbe ellenzéki pozícióba kényszerült – szerdán egyeztetnek a követendő prioritásokról.