Elfogadják a jövő évi költségvetés tervezetét

A kormány csütörtöki ülésén megvitatja a 2024-es állami költségvetés tervezetét - jelentette ki ma Marcel Ciolacu.

A kormányfő hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségének mutatta be a jövő évi büdzsé tervezetét, majd az ülés követően nyilatkozott a sajtónak.

Elmondta: a büdzsétervezetet illetően a kabinet leszögezte az ütemtervet. E szerint a tervezetet még a hétfői nap folyamán közvitára bocsátják, csütörtöki ülésén elfogadhatja a kormány, és így jövő héten - tehát még karácsony előtt - a parlament is megvitathatja és szavazhat róla. Ha esetleg megtámadják az alkotmánybíróságon, a testület karácsony és szilveszter között döntést hozhat - mondta Ciolacu.

A kormányfő szerint „normális dolog, hogy jövő évben nőjön a minimálbér”, a pedagógusok fizetésére vonatkozóan pedig elmondta, hogy eddig három rend megbeszélést folytatott a szakszervezeti vezetőkkel, és még folytatódnak a tárgyalások.

A PSD elnöke kifejtette: az a legfontosabb, hogy jövőre nem csupán a tanári fizetéseket emelik, de jelentős mértékben befektetnek az iskolaelhagyás jelenségének visszaszorításába és az oktatási rendszer infrastruktúrájának fejlesztésébe is. Véleménye szerint ezt így együtt még egyetlen kormánynak sem sikerült megvalósítania.