Bukarest elrendelte a nem létfontosságú diplomáciai személyzet kivonását Ukrajnából

Bukarest elrendelte a nem létfontosságú diplomáciai személyzet kivonását Ukrajnából
A külügyminisztérium "nyomatékosan javasolja" a román állampolgároknak, hogy az ukrajnai biztonsági helyzet alakulása miatt kerüljék az országba való utazást. A szaktárca ugyanakkor elrendelte a nem létfontosságú személyzet kivonását az ukrajnai diplomáciai képviseletről és a konzuli hivatalok egy részéből.

A minisztérium közleménye értelmében meghozták a szükséges intézkedéseket a diplomaták és követségi dolgozók családtagjainak "önkéntes alapon történő" hazaszállítására.

A külügyminisztérium "nyomatékosan javasolja" a román állampolgároknak, hogy a biztonsági helyzetre való tekintettel ne utazzanak a Krím-félszigetre és Ukrajna keleti részére, Donyeck és Luganszk térségébe, valamint Ukrajnának az Orosz Föderációval és Fehéroroszországgal határos területeire. A jelenleg Ukrajnában tartózkodó román állampolgároknak azt javasolják, hogy legyenek nagyon körültekintőek és tartsák be az ukrán hatóságok előírásait. A román külügy ukrajnai diplomáciai képviseletén és konzuli hivatalain keresztül készen áll konzuli védelmet és segítséget nyújtani az erre szorulóknak - teszik hozzá.

Az Ukrajna területén tartózkodóknak javasolják továbbá, hogy jelezzék tartózkodási helyük koordinátáit az e-consulat.ro platformon (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) vagy telefonon, a legközelebbi konzuli hivatalnál (Románia kijevi nagykövetsége - +380936252717, csernovici főkonzulátus - +380635669918; odesszai főkonzulátus - +380955412788; aknaszlatinai konzulátus - +380682140918).

A külügy konzuli osztályán külön telefonvonalat hoztak létre az ideiglenesen Ukrajnában tartózkodó és konzuli segítségre szoruló román állampolgárok számára (0040 -751.084.537).

A most kiadott, fokozott óvatosságra intő riasztás az utolsó előtti a román külügyminisztérium által alkalmazott skálán, csak egy szint van még e fölött, amelynek kiadásakor az ország azonnali elhagyására szólítanak fel.

A minisztérium közleményében emlékeztetnek, hogy Románia nem ismeri el a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városának Oroszország általi illegális annektálását, "ezek a nemzetközi jog szerint továbbra is Ukrajna szerves részeit képezik".

 

Joe Biden amerikai elnök pénteken felszólította az Ukrajnában maradt amerikai állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot, az orosz katonai akcióval való fokozott fenyegetésre hivatkozva. Ugyanaznap a brit külügyminisztérium is arra szólította fel az Ukrajnában tartózkodó brit állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot. Szombaton Izrael is bejelentette a diplomaták családjainak evakuálását a háború fenyegette országból.