Bejelentették az új légi járatokat Erdély és Magyarország között

Az Aeroexpress Regional szolgáltatásai egyeznek Budapest törekvéseivel

Bejelentették az új légi járatokat Erdély és Magyarország között
Szeptember 12-én, a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren tartott sajtóeseményen hivatalosan is bejelentették az Aeroexpress Regional magyar légitársaság új járatait, amelyek Budapestet Kolozsvárral, Debrecent pedig Marosvásárhellyel és Kolozsvárral kötik össze. A légitársaság meghívására a bevezetett új járaton utazhattunk Kolozsvárról Debrecenbe. Ilyenképpen, az Aeroexpressnek a Kolozsvár–Budapest közötti, menettérti repülőjárata után kipróbálhattuk azt is, milyen élmény repülővel utazni a kincses városból a „kálvinista Rómába”; ilyen járatra egyébként – legalábbis az emberemlékezet szerinti újabb korokban – nem volt példa. A sajtóeseményen a magyar kormányt képviselő Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a kormánynak kiemelt törekvése, hogy a Kárpát-medence nagyvárosai repülőgéppel is elérhetőek legyenek Magyarországról, elkötelezett ezeknek a járatoknak a támogatásában.

„Jelentős energiákat megmozgató munka áll mögöttünk, amelynek elsődleges célja az volt, hogy a magyar repülésnek néhány betöltetlen szegmensét fejlesszük” – emelte ki a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren tartott, járatbejelentő sajtótájékoztatón Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress Regional légitársaság vezérigazgatója, társtulajdonosa. Mint megjegyezte, a magyar repülés az elmúlt évtizedben sokat fejlődött – százával vannak magyar lajstromú repülőgépek Európában, de a regionális légiközlekedésre, a piac sajátosságai folytán kevés figyelem jutott.

„Pedig van olyan légitársaság Magyarországon, amely képes a regionális repülés hiányzó szegmensével kapcsolatos igények betöltésére – a BASe Airlines” – hangsúlyozta Somogyi-Tóth Dániel. A regionális repülésben immár 31 éve működő, száz százalékban magyar tulajdonú BASe Airlines az Aeroexpress légitársaság partnere, résztulajdonos a most indított járatfejlesztési projektben, amely Budapestet és Debrecent Kolozsvárral, Marosvásárhelyt pedig Debrecennel köti össze a légi közlekedési útvonalon.

A BASe Airlinesnak jelenleg három, egyenként harminc ember szállítására alkalmas Embraer 120 ER turboprop utasszállító gépe van. A finnországi regionális járatok mellett bevezetett új járatok a Budapest–Kolozsvár–Debrecen–Marosvásárhely–Debrecen, illetve a Debrecen–Kolozsvár–Budapest útvonalon közlekednek szeptemberben és októberben a hét három napján, hétfőn, szerdán és pénteken. „Kiemelten fontos szempont volt számunkra, hogy ebben a két hónapig tartó próbaidőszakban Erdély településeivel kössük össze Debrecent és Budapestet, és megtiszteltetésnek tartjuk, hogy ennek a feladatnak, szolgáltatásnak a megvalósításában részt vehetünk” – nyomatékosította a vezérigazgató, aki a BASe Airlines partnerségében, egy másik magyar magánszeméllyel, Vadász Dániellel együtt hozta létre az Aeroexpress Regional társaságot.

Széles Diána, Debrecen turisztikáért is felelős, a Fidesz–KDNP-t képviselő alpolgármestere, és Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke a lehetőségekről beszéltek, amelyeket a regionális repülőjáratok jelenthetnek a térségek üzleti életének és turizmusának fejlesztésében.

„Minden járat lehetőséget ad – Debrecen városa, de Erdély, Románia számára is –, hogy összekössük üzleti ügyeinket, a turizmust” – mondta Széles Diána, külön köszönetet mondva a romániai újságíróknak részvételükért. Felhívta a figyelmet arra, hogy Debrecen városa a Hortobággyal, a Tisza-tóval és Hajdúszoboszlóval együtt szintén a regionális együttműködés keretében egyazon turisztikai régiót alkot; ennek a projektnek célja pontosan az, hogy ne egymással párhuzamosan, hanem „együttműködve, együtt gondolkodva” építkezzenek, fejlődjenek.

Péter Ferenc hasonlóképpen úgy vélte: mind Marosvásárhely, mind Debrecen csak nyerhet az Aeroexpress légitársaság új járatával, amely fellendítheti a turista és az üzleti célú forgalmat, erősítheti a két város, a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, és összeköti Maros megyét más térségekkel. Megjegyezte, Marosvásárhely városát, környékét – többek között a várostól alig hatvan kilométernyire fekvő szovátai üdülőhelyet, fürdőt –ugyanúgy érdemes a debreceni járattal érkezőnek bejárnia, meglátogatnia, mint a Debrecen felé repülő erdélyi utasnak a neves cívisvárost és a kelet-magyarországi régiót. Maros megye egyébként az ötödik leglátogatottabb régió Romániában, Szováta pedig a magyar turisták egyik kedvelt célpontja – jegyezte meg a Maros megyei tanácselnök.

Régi mulasztás nyert orvoslatot

Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a magyar kormány nevében üdvözölte az új járatok bejelentését. Mint mondta, régi, mondhatni történelmi mulasztás nyert orvoslatot ezeknek a légi útvonalaknak a bevezetésével, amelyekre szerinte hatalmas igény van, nem csak érzelmi, de gazdasági szempontból is. Fontos, hogy az immár évtizedek óta egyenletesen fejlődő közép-európai térség ne csak autópályákkal, a szárazföldi személyszállítás formáival legyen összekötve, hanem a közlekedés leggyorsabb és legbiztonságosabb eszközeivel, a légi szállítási útvonalakon is – folytatta a politikus. „Ezeknek hiánya olyan anomáliákat okozott, hogy fél, vagy egész napos utat rá kellett szánni, hogy eljuss Budapestről Erdély szívébe, netán távolabbi vidékeire” – emelte ki Magyar Levente.

Az Aeroexpress Regional járatbejelentő sajtóeseményére magyar és román újságírókat is meghívtak, akik maguk is kipróbálhatták a Kolozsvár–Debrecen légi útvonalat (Fotó: Kiss Olivér)

„Ennek a légitársaságnak a megszületése tökéletesen találkozik a magyar kormány azon törekvésével, hogy mélyítse a kapcsolatot a szomszédos államok gazdasági, politikai szereplőivel, megkönnyítse a közlekedést és a kapcsolattartást népeink között” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. A politikus elmondta azt is, hogy a magyar állam az év elején átvette a debreceni repülőtér többségi tulajdonát és az a célja, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő, modern, nagykapacitású repülőtere legyen a régiónak. Megállapította: mind az anyagi, mind a szakmai alapja megvan annak, hogy a debreceni repülőtér milliós utasforgalmat lebonyolítani képes regionális és nemzetközi jelentőségű repülőtérré váljon. A fejlesztéssorozat keretében, kormányzati támogatással szerzett be a repülőtér két, korszerűen felszerelt tűzoltóautót is, amelyeket szintén a sajtóesemény keretében adták át, és már ezek fogadták „tisztelgő” vízsugárral a hétfőn délben landoló, Marosvásárhelyről érkező Aeroexpress gépet.

„Elkötelezettek vagyunk ezeknek a járatoknak a támogatásában; minden rendelkezésre álló eszközt megvizsgálunk annak érdekében, hogy a most valóra vált álom ne illanjon el néhány hónap után, hanem valóság maradjon” – fűzte hozzá Magyar Levente. Hangsúlyozta: a magyar kormány távlati célja az, hogy a Kárpát-medence minden nagyvárosa elérhető legyen Magyarországról, versenyképes közlekedési módon, az Aeroexpress járatainak szolgáltatásai lévén.

Utazás, kikapcsolódás, munka – egy nap alatt

Somogyi-Tóth Dániel a Szabadságnak nyilatkozva nemrég azt mondta: járataikat széleskörű közönségnek szánják, hiszen ezek révén a hosszú hétvégekre tervezett városlátogatások, kirándulások, üzleti, szakmai, családlátogatási célú utak is könnyedén, gyorsan lebonyolíthatók; megjegyezte, akár azt is meg lehet tenni, hogy valaki elrepüljön egy tárgyalásra, munkaebédre az Aeroexpress járatával Kolozsvárról Debrecenbe, délután pedig vissza is térjen.

Erről magunk is meggyőződhettünk: délelőtt háromnegyed tízkor szállt fel Kolozsváron az Aeroexpress Regional Debrecenbe tartó gépe, és alig negyven percig tartó, kifejezetten hangulatos repülés után már landoltunk is Magyarország második legnagyobb városának repülőterén.

A romániai és a magyarországi időzónák közötti különbség folytán egy órát nyertünk, így a déli sajtóesemény előtt még bőven maradt időnk arra is, hogy a lelkes, nagyon tájékozott idegenvezetőnek, Erdei Nórának a kalauzolásával kényelmes sétát tegyünk a napfényes szeptemberi délelőttön a történelemi belvárosban, meghallgassuk a városfejlődés történeti mérföldköveinek számító eseményeknek, a kultúrtörténeti nevezetességeknek frappáns összegzését, bejárjuk a nagytemplomot, megcsodáljuk tornyának körüljárójáról a városi panorámát. Sőt, a belvárosi séta megkoronázásaként, az egyébként neves orgonaművészként és karmesterként ismert Somogyi-Tóth Dániel előadásában néhány zeneműrészletet is meghallgathattunk a szinte lenyűgöző hangzású nagytemplomi orgonán.

(Borítókép: Tűzoltóautó vízsugárral köszönti az Aeroexpress Regional Marosvásárhelyről érkező repülőgépét / Fotó: MTI)