Bajnokok Ligája: Gulácsiék a Celtic ellen javíthatnak

Bajnokok Ligája: Gulácsiék a Celtic ellen javíthatnak
A három magyar válogatott futballistát is foglalkoztató német RB Lipcse a skót Celtic együttesét fogadja a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában, szerdán, az olasz bajnoki címvédő AC Milan pedig az angol Chelsea vendége lesz.

Lipcsében szeptember elején menesztették az addigi vezetőedzőt, a német–olasz Domenico Tedescót, a helyére pedig Marco Rose került, akinek az irányításával rögtön győzelmet is arattak Gulácsi Péterék a Borussia Dortmund ellen. A 3–0-s bajnoki sikert követően viszont a BL-ben a Real Madridtól szenvedtek kétgólos vereséget idegenben, majd a Bundesligában a Borussia Mönchengladbach otthonában kaptak ki 3–0-ra. A Nemzetek Ligája-mérkőzések miatti kéthetes szünetben Gulácsi, valamint Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is kezdőként lépett pályára a magyar válogatott mindkét találkozóján, majd a bajnokság múlt hétvégi folytatásában Lipcsében is. A magyarok vélhetően a szerdai BL-találkozón is az első perctől a pályán lesznek, a német együttesnek pedig fontos lenne legyőznie a Celticet, mivel egyelőre pont nélkül utolsó az F-csoportban.

A két csapat eddig kétszer találkozott egymással, mégpedig az Európa Liga 2018–2019-es idényének csoportkörében, s akkor Lipcsében 2–0-s, Glasgow-ban pedig 2–1-es hazai siker született.

A skót együttes szintén bajnoki sikerrel készült a szerdai összecsapásra, szombaton 2–1-re verte otthon a Motherwellt, és így nyolc forduló után kétpontos előnnyel áll az élen a Premiershipben.

A szerdai játéknap rangadóját Londonban vívják, ahol a Premier League ötödik helyén álló, de a BL-csoportjában egyelőre egy ponttal utolsó Chelsea vendége az olasz bajnokságban címvédőként ötödik AC Milan lesz. A hazaiaknál nincsenek sérültek, ugyanakkor a szenegáli–francia kapus Édouard Mendy, valamint az olasz válogatott középpályás Jorginho játéka kérdéses. A milánóiaknál komolynak tűnik az esetleges hiányzók listája, köztük a régóta sérült svéd Zlatan Ibrahimoviccsal, az Európa-bajnok Alessandro Florenzivel, a francia válogatott Theo Hernandezzel, valamint a belga válogatott Alexis Saelemaekersszel. A gólokért felelős milánói futballisták ugyanakkor mindannyian bevethetők, így a világbajnok francia Olivier Giroud, a portugál Rafael Leao, valamint a horvátokkal vb-ezüstérmes Ante Rebics is kezdhet Londonban.

A Milan a Salzburgban játszott első fordulós döntetlen után otthon 3–1-re verte a horvát Dinamó Zágráb együttesét, így most 4 pontjával vezeti az E-csoportot, és egy győzelemmel nagy lépést tenne a továbbjutás felé.

A két csapat a BL-ben eddig kétszer csapott össze, 1999-ben, a sorozat első szakaszában Londonban 0–0-s, Milánóban pedig 1–1-es döntetlen született.

Az RB Lipcse csoportjában a hat ponttal élen álló, címvédő spanyol Real Madrid az ukrán Sahtar Donyecket fogadja, és ha a papírformának megfelelően győz, akkor jelentős előnyre tesz szert a riválisokkal szemben a főtáblás küzdelmek feléhez érve.

Az angol bajnoki címvédő Manchester City a kirobbanó formában futballozó norvég–angol válogatott sztárcsatárral, Erling Braut Hålanddal a soraiban az edzőváltáson átesett dán FC Koppenhága együttesét látja vendégül, s nagy meglepetés lenne, ha nem gyűjtené be a három pontot saját közönsége előtt, feltehetően Håland főszereplésével.

A H-csoportban az eddig pont nélkül álló olasz Juventusnak kínálkozik jó lehetőség a javításra, mivel a hozzá hasonló mérleggel utolsó izraeli Makkabi Haifa látogat Torinóba, ahol a hazaiaknak a sok sérültjük ellenére illene győzniük. A Juventusnak azért is fontos a három pont megszerzése, mert más esetben jelentős lenne a lemaradása a négyest vezető francia Paris Saint-Germainnel, valamint a második helyen álló portugál Benfica Lisszabonnal szemben.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló (a mérkőzések – két kivétellel – 22 órakor kezdődnek):

E-csoport: • Red Bull Salzburg (osztrák)–Dinamó Zágráb (horvát) – 19.45-kor, élőben közvetíti a DigiSport2, az Orange Sport3 és a Prima Sport3 tévéadó • Chelsea (angol)–AC Milan (olasz) – DigiSport 1, Orange Sport1 és Prima Sport1. A csoport állása: 1. Milan 4 pont, 2. Zágráb 3, 3. Salzburg 2, 4. Chelsea 1.,

F-csoport: • RB Lipcse (német)–Celtic Glasgow (skót) – 19.45-kor, DigiSport1, Orange Sport2 és Prima Sport1 • Real Madrid (spanyol)–Sahtar Donyeck (ukrán) – DigiSport2, Orange Sport2 és Prima Sport2. Az állás: 1. Real Madrid 6 pont, 2. Sahtar 4, 3. Celtic 1, 4. Lipcse 0.

G-csoport: • Manchester City (angol)–FC Koppenhága (dán) • FC Sevilla (spanyol)–Borussia Dortmund (német) – Orange Sport4 és Prima Sport4. Az állás: 1. Man. City 6 pont, 2. Dortmund 3, 3. Koppenhága 1 (0–3), 4. Sevilla 1 (0–4).

H-csoport: • Torinói Juventus (olasz)–Makkabi Haifa (izraeli) – DigiSport4 • Benfica Lisszabon (portugál)–Paris Saint-Germain (francia) – DigiSport3, Orange Sport3 és Prima Sport3. Az állás: 1. PSG 6 pont (5–2), 2. Benfica 6 (4–1), 3. Juventus 0 (2–4), 4. Haifa 0 (1–5).