Az igazi tét

Az igazi tét
Az Amerika és Kína közti kereskedelmi háború tovább éleződik. A kínaiak (látszólagos önmérséklettel) az amerikaiak 60 milliárd dollárra rúgó büntetővámjaira az amerikai mezőgazdasági termékekre, azaz Trump választóinak áruira 3 millió dollár értékű büntetővámmal válaszoltak. Trump (akit a lépés legfájóbb pontján érintette) növelte a tétet, immár 100 milliárd dolláros büntetővámot emleget. Természetesen a kínaiak is újabb ellencsapásokat helyeznek kilátásba.

De a két gazdaság összteljesítményeihez mérten még ezek a tételek is jelentéktelenek. Az amerikai gazdaság teljesítményének még a 100 milliárd dollár is pusztán 0,9 százaléka. Szakértők úgy vélik, hogy magának a háborúnak csak szimbolikus jelentősége van.

De az valóban komoly.

Kína ugyanis a mesterséges intelligencia és az ezzel összefüggő ágazatok vonatkozásában már felvette a versenyt az amerikaiakkal, s a közeljövőben minden jel szerint le is fogja körözni Amerikát. Ez pedig amerikai nézőpontból a nemzetközi térvesztés végső stádiumának kezdetét jelenthetné. Trump dühe mögött tehetetlenség rejlik. Amerika ma még a világ vezető gazdasági hatalma, de a gazdasági vezetőszerep hanyatlásával a ma még mindenható katonai potenciál is hanyatlásnak indulhat.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!