Alin Tişe más prefektus kinevezését kéri, az RMDSZ nem kommentálja

Alin Tişe más prefektus kinevezését kéri,  az RMDSZ nem kommentálja
Csütörtökön a Kolozs Megyei Tanács elnöke levelet intézett Florin Cîţu miniszterelnöknek és Ludovic Orbannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, amelyben arra kéri őket, hogy másvalakit nevezzenek ki Kolozs megyei kormánymegbízottnak.

Mint ismeretes, néhány nappal ezelőtt a kormánykoalíciós tárgyalások következtében a pártelnökök megállapodtak: Kolozs megyében a prefektusi tisztség az RMDSZ-t illeti meg, a megyei szervezet pedig úgy döntött, hogy a tisztségre Tasnádi Szilárd István ügyvédet, jogtanácsost nevesíti.

Tişe a kormányfőhöz intézett levelében kifejti: a PNL Kolozs megyei szervezete számára elfogadhatatlan az új prefektus kinevezése.

„Volt prefektusként és volt szenátorként, valamint a megyei tanács immár harmadik mandátumot betöltő elnökeként úgy vélem, hogy a politikai tárgyalások során nem vették figyelembe a teljesítményt és a szakértelmet”.

Tişe szerint az RMDSZ-es prefektus kinevezésének „elképzelhetetlen következményei” lesznek a megyében.

„A politikai tárgyalások esetében is, legyen szó akár koalíciós kormányról, vannak bizonyos határok. Nagyon sok Kolozs megyei polgár és párttag egyetért velem, és határozott, egyértelmű állásfoglalást kérnek. Én ezt megtettem, és a jövőben is hasonlóképpen fogok cselekedni, akár a pártból való lemondásomat is kilátásba helyezem. S ebben nem leszek egyedül. A politikának is annak olyan határai, amelyeket nem kellene túllépni. Arra kérem, a kormány javítsa ki ezt a hatalmas hibát, és nevezze ki prefektusnak a PNL megyei szervezetének egy hozzáértő képviselőjét” – fogalmaz a Kolozs megyei tanács elnöke, hozzátéve: álláspontját a megye több mint hetven polgármestere, alpolgármestere és megyei tanácsosa támogatja.

A prefektúra főtitkára lenne Györke Zoltán

Csütörtöki sajtóközleményében Györke Zoltán, Kolozs megye jelenlegi alprefektusa leszögezte: a Hivatalos közlönyben megjelent 4-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében „ismét átpolitizálják” a kormánymegbízott-helyettesi tisztséget.

„Mai levelemben arra kértem Vasile Cîţu miniszterelnököt, hogy megőrizve magas rangú köztisztviselői státusomat, a prefektúra főtitkára lehessek” – közölte Györke Zoltán, emlékeztetve a kormányfőt, hogy jelenleg az állás betöltetlen.

Györke Zoltán azzal indokolja kérelmét, hogy 2008 óta magas rangú köztisztviselő, felsőfokú közigazgatási tanulmányokkal rendelkezik, szaktanfolyamokat végzett el, mi több, a Kolozs megyei prefektúra két világháború közötti időszakát feldolgozó doktorátussal rendelkezik.

RMDSZ: no comment

Lapunk megkereste Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökét, aki egyelőre nem volt hajlandó kommentálni Alin Tişe levelét. Ugyanezt a választ kaptuk az országos érdekvédelmi szervezettől is, hozzáfűzve, hogy szerintük „ez nem egy RMDSZ-PNL konfliktus”.