Adrian Silișteanu kapta az Alter-Native fődíját

Adrian Silișteanu kapta az Alter-Native fődíját
Hétvégén adták át a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjait. A november 8–12. között zajló filmes seregszemlét huszonötödik alkalommal szervezték meg a marosvásáhelyi Kultúrpalotában. A fesztivál versenyszekciójába 51 alkotást válogattak be, amelyek közül a nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri választotta ki a legjobbakat.

A zsűri döntése alapján a Marosvásárhely városa által felajánlott fődíjat Adrian Silișteanu román rendező Írott/Íratlan című rövidfilmje nyerte el. A fődíj mellett a zsűri különdíjat adott át a szombat esti gálán Corina Schwingruber Ilić és Thomas Horat rendezőknek, a különdíjat a svájci alkotók Az erdőben című filmjük képi világáért kapták.

A Maros Megyei Tanács díját Hammudi Al-Rahmoun Szerep című, spanyolországi rövidfilmje nyerte el, míg a Nemzeti Kulturális Alap által felajánlott díj a tunéziai Báránytörvény című alkotás kapta, rendező: Lotfi Achour.

A diákok alkotásait is díjazták a rendezvényen. A Simó Sándor Emlékdíjat, amelyet a legjobb diákfilmnek ajánlott fel a Maros Megyei Madisz, a Maros Megyei Tanács támogatásával Búzási Gyopár erdélyi rendező Babuka a fűben című alkotása érdemelte ki. A Diákzsűri díját – Aáry Tamás Lajos oktatási ombutsman által felajánlott töltőtollat – Paul Philipp Mahler úr különleges képességei című, németországi rendezés vihette haza.

(Borítókép: Búzási Gyopár a Simó Sándor Emlékdíjat vehette át. Kép forrása: Facebook/Alter-Native)