A lélek évszakai, avagy hogyan ír verset a hegedűművész?

A lélek évszakai, avagy hogyan ír verset a hegedűművész?
Egyre többször fordul elő, hogy egy-egy művészeti ág professzionális művelői egy másik művészeti ágban is kipróbálják magukat. Ez történt Vincze-Dallos Csilla hegedűművész esetében is, aki zsúfolt ház előtt mutatta be A lélek évszakai címet viselő első verseskötetét a Vallásszabadság Házában kedden délután. A kötetből Marosán Csaba színművész olvasott fel, a könyvbemutató végén pedig a telt házas közönség a hegedűművészt is megtapsolhatta. Zongorán kísért Potyó István.

– Vincze-Dallos Csilla jó zenész, első verseskötetével pedig azt is bebizonyította, hogy a „szavakkal is tud muzsikálni” – mondta Veres Stelián plébános a könyvbemutatón.

Bodó Márta, a Vasárnap katolikus hetilap főszerkesztője kérdésére válaszolva Vincze-Dallos Csilla kifejtette: a zene és a versek már gyerekkorától az élete részét képezik. 1984-ben a Napsugár is közölte lírai zsengéit, az 1990-es évektől kezdődően pedig rendszeresen írt: először tájleíró verseket kezdett el írni, majd a családtagokat ajándékozta meg verses köszöntővel születésnapjuk alkalmával. Vincze-Dallos Csilla szülei – Dallos István csellóművész és Dallos Ildikó zongoratanár – hivatásos zenészek, így a pályaválasztás számára nem volt kétséges. A hegedűművész elmondta: a versírást úgy éli meg, mint Istentől kapott ajándékot, ami euforikus hangulatot kelt benne.

Vallásos neveltetése folytán Vincze-Dallos Csilla gyerekként a Szent Mihály templomba járt családjával misére, 2004-től pedig a Szent Mihály plébánia keretében működő Szent Cecília zenekar hangversenymestere. Zeneakadémiai hallgató korától a kolozsvári Transilvania Filharmónia hegedűművésze.

A mindig derűs Vincze-Dallos Csilla egyénisége visszaköszön a verseiben is, amelyek öt témakört alkotnak: tájleíró, családi, filozofikus, szerelmes és vallásos versek. A hegedűművész-költő megjegyezte: tudatosan törekedett arra, hogy verseiből optimizmus, jóság és szeretet sugározzon.

(Borítókép: Vincze-Dallos Csillával - balról - Bodó Márta beszélgetett. Fotó: Kiss Gábor)