Emlékező hegedűhangok Dallos István csellóművész tiszteletére

Emlékező hegedűhangok Dallos István csellóművész tiszteletére
Filharmonikusaink egyik – talán három héttel ezelőtti – hangversenyének szünetében történt, hogy amint megálltam szót váltani néhány zenekari ismerőssel, egyszer csak mellém surrant Vincze-Dallos Csilla, és kipirult arccal meghívott a november 24-i szonátaestjére. Mire meglepetésemből feleszméltem volna, már mesélte is tovább, hogy a zeneakadémián megtartott előadóestjét egy éve elhunyt édesapja, Dallos István csellóművész emlékére állította össze.

Igaz ugyan, hogy az évek során számtalanszor kérdeztem, vajon Csilla mikor vesz újból erőt magán, hogy szólóesten is fellépjen, hiszen annakidején nagy reményeket fűztem hozzá, de ezúttal a végtelen örömöm mellett nagyobb volt a meghatódottságom. Mennyire jó dolog – gondoltam –, hogy amíg a gyász fájdalmát szavakba önteni szinte lehetetlen, a hegedű hangja képes elsírni a lélek sebeit és bánatát. És Csilla emlékező hegedűhangjaival ezt tette ezen a csütörtök esti szonátaesten.

Vincze-Dallos Csilla a zene szeretetét zongoratanárnő édesanyjától és csellóművész édesapjától örökölte. A kolozsvári zenelíceum elvégzése után tanulmányait a zeneakadémián folytatta néhai Ruha István hegedűművész és Victoria Nicolae akadémiai professzor tanítványaként. 1998-tól a kolozsvári filharmónia zenekarának tagjaként üdvözölhetjük. Vincze-Dallos Csilla ezen az emlékesten Marius Popescu egyetemi tanár zongorakíséretével azokból a művekből válogatott, amelyeket annakidején végzős diákként vizsgákon és előadóesteken is játszott. Meggyőződésem, hogy nem lehetett könnyű húszévnyi kihagyás után „újratanulni” a műveket, és technikailag-érzelmileg is megbirkózni a partitúra kínálta nehézségekkel. Ugyan zenekari tagként is szükséges a mindennapi gyakorlás, és megvan az együttes iránti felelősségérzés is, de ez az est nem erről szólt. Szólistaként Vincze-Dallos Csillának elsősorban önmagára és a zongorakísérettel való összhangra kellett figyelnie, valamint arra, hogy a kezdeti lámpalázat leküzdve a zeneművek szépségüzenetét a közönséggel is megéreztesse.

Franz Schubert (1797–1828) drámai és lírai kontrasztokban gazdag 2. a-moll szonatinájában (op.137/2) a fájdalom, a keserűség-sóhajok és a lelki vívódások feszültségeit a hegedű és zongora közötti párbeszédek hol énekszerű, hol virtuóz szólamainak harmóniája oldotta.

Johannes Brahms (1833–1897) 2. A-dúr szonátájának (op. 100) szélesen áradó, egymásba hajló „végtelen” dallamvonalaiban a férfias erő és nőies finomság kontrasztja okoz állandó érzelmi hullámzást. A lelki feszültségektől a gyöngéd, merengő hangulatú lassú tétel sem mentes. A szonáta zeneszövetének kételyekkel telt szenvedélyes szólamai egymásnak feszülve, egymást kiegészítve harcolnak, de feloldásra csak a végső hangokban lelnek. Brahms szonátájának vaskos, versenymű nehézségű zongorakísérete és hegedűszólamának érzelmi hullámvasútja technikailag és előadás szempontjából is megdolgoztatta előadóit.

César Franck (1822–1890) A-dúr szonátája szép dallamokba foglalt szárnyaló romantika. Minduntalan visszatérő témája hol a hömpölygő érzelmek, az izzó szenvedélyek, hol a gyönge poézis világába kalauzol. A hegedűn és zongorán háborgó indulatok még a lecsendesült, merengő részek mélyén is ott szunnyadnak. Az egymásnak feszülő szólamok mintha azt kérdeznék, ki lesz a lelki összetűzések győztese. De nincs győzelem, csak mély fájdalom, a Recitativo-Fantázia panaszos kérdéseire lemondás a válasz. Némi derűt csak az utolsó tétel hoz, és száműzve a nosztalgikus-bánatos témába rejtett minduntalan visszatérő (zenei) gondolatot, reményt hint a könnyes-bánatos lélekbe.

Úgy érzem, az est folyamán Vincze-Dallos Csilla a legtökéletesebben ebben a műben talált magára, talán César Franck szonátája emlékeztethette a legjobban arra a zeneakadémia stúdiótermében megtartott sikeres végzős szonátaestre, amelyen annak idején édesapja oly büszkén hallgatta imádott leánya hegedűjátékát. Csilla emlékező hegedűhangjai a ráadásként játszott Massenet Méditation de Thaïs megindító szépségű dallamában is a szeretett édesapa emlékét idézve szállt a magasba.

Megható zeneest, szép siker volt! Kívánom, hogy Vincze-Dallos Csilla ne feledje a sikeres újrakezdés örömét, és hegedűjátékával a jövőben is hirdesse a zene lelket gyógyító szépségét.

(Borítókép: Édesapja emlékére vizsgáiból és diákelőadásaiból válogatott Vincze-Dallos Csilla – a képen Marius Popescu zongoraművész társaságában/FACEBOOK)

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér