Aki továbbgondolta a megérintett szépséget

Aki továbbgondolta a megérintett szépséget
Közel húsz képzőművész alkotásairól értekezik Angi István zeneesztéta A megérintett szép továbbgondolásai című könyvében, amelynek bemutatójára január 24-én, csütörtök este került sor a Római Katolikus Nőszövetség Szentegyház utcai székhelyén.

Angi István legújabb könyvét a Verbum Kiadó jelentette meg. Mivel a fentebbi dátum Szalézi Szent Ferencnek, az újságírók védőszentjének az ünnepe, szintén aznap adták át a katolikus kulturális havilap, a Keresztény Szó 2018-as nívódíját, amelyet idén az eseményen is közreműködő Laczkó Vass Róbert színművész érdemelt ki a lapban megjelent versei, írásai és fotói alapján.

A Verbum Kiadó igazgatója, Szőcs Csaba köszöntője és Laczkó Vass Róbert színművész szavalata után Bodó Márta, a Keresztény Szó főszerkesztője elmondta: megtisztelő volt számára, amikor Angi István felkérte őt a könyv előszavának megírására. Bodó Márta megjegyezte: az Angi István esztétikai előadásain évtizedekkel ezelőtt megszerzett tudás máig érvényes útravalóval látta el pályáján.

Angi István szerint a könyv úgymond „megkóstoltatja” az olvasóval a képzőművészeti alkotások megfigyelése során észrevett metaforákat, továbbá metaforikus gondolkodásra, azaz a művészi metaforák keresésére ösztönöz.

– Minden metafora döntés, amit meg kell találnunk. Ugyanakkor a metaforák visznek minket is tovább. A műalkotásokban meg kell találnunk a nem várt elemeket is. A fellelhető metafora elemzése során pedig akár a legkisebb ötlet is segítségünkre lehet. Nemcsak a műalkotás létrehozására, hanem a befogadására is kell egy kis varázslat – vélekedett Angi István, majd részletesebben kifejtette véleményét a könyvben szereplő képzőművészek alkotásainak metaforikus voltáról.

(Borítókép: Angi István dedikál. Fotó: Tudoran Klára)