A figyelem valutája – hamarosan startol a Filmtettfeszt

A figyelem valutája – hamarosan startol a Filmtettfeszt
Politikai thriller, társadalmi dráma, gyermekmese, mesterkurzus, panelbeszélgetés – többek között ez a kínálata az idei Filmtettfesztnek, amely immár a 23. kiadását éli. Az erdélyi magyar filmszemle programjából nemcsak Kolozsváron, hanem Erdély szerte 15 helyszínen válogathatnak az érdeklődők október 4. és 8. között.

A műfaji sokszínűség mellett a filmek mennyiségére sem lehet panasz, ugyanis 17 nagyjátékfilmet vetít idén a Filmtettfeszt. Zágoni Bálint, a Filmtett portál ügyvezetője, a fesztivál egyik szervezője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: az egyik nagy érdekesség idén a Kojot négy lelke című alkotás Gauder Áron rendezésében. A film Magyarország színeiben indul az Oscar-díj jelölésért. Az animáció forgatókönyvét a rendező mellett Bereményi Géza is fémjelzi. A kolozsváriak mellett a temesvári közönségnek is lehetősége nyílik a film megtekintésére. A idei tizenhét nagyjátékfilmből tizenhármat Kolozsváron is vetítenek. A friss és ropogós alkotások mellett régebbi, klasszikus filmeket is beválogattak a rendezvény szervezői. Így a fesztivál nyitófilmjeként, Antal Nimród 2003-as, nagysikerű pszichothriller-vígjátékát, a Kontrollt lehet megnézni.

Természetesen, nem csak a nagyjátékfilmekből áll a Filmtettfeszt idei filmkínálata. Buzogány Klára hírszerkesztő, szervező a dokumentumfilmek palettáját ismertette. Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai címmel forgatott a magyar vízilabda-legendákról. Magyarországon szinte példátlan sikernek örvend az egész estés, beszélő fejes dokumentumfilm, amely Buzogány szerint, ebben a műfajban ritkaságszámba megy. A vízilabda mellett tanulhatunk a papi cölibátusról, Petőfi Sándor erdélyi vonatkozásáról vagy a meg nem valósult erdélyi olimpiáról is.

A fesztivál a feltörekvő erdélyi filmeseknek is teret biztosít a bemutatkozásra, kibontakozásra. A Filmgalopp névre hallgató verseny idén dokumentumfilm kategóriában várt a nevezőktől alkotásokat – tudtuk meg a Filmtett főszerkesztőjétől, Jakab-Benke Nándortól. A filmes verseny vetésforgóban működik: egyik évben játékfilmmel, a következőben dokumentumfilmmel lehet indulni. A nyolc munkát háromtagú, szakmai zsűri értékeli: Gergely Zsuzsa kulturális újságíró, a Kolozsvári Rádió szerkesztője, Váró Kata Anna filmesztéta, valamint Vízkelety Márton rendező, operatőr. A zsűri mellett a közönségnek is lehetősége lesz beleszólni a verseny alakulásába: október 4. és 6. között lehet szavazni az alkotásokra a filmtettfeszt.ro weboldalon.

Természetesen idén is átadják a fesztivál 2012-ben alapított Sárga Csikó díját, és a 2019-ben alapított Fám Erika díját. A Sárga Csikó díjat minden évben az erdélyi magyar filmes szcéna egyik kiemelkedő alakja kapja, 2023-ban ez az alkotó Lakatos Róbert. A Fám Erika-díj olyan filmkritikusoknak jár, akik a Filmtett portál külsős munkatársaiként gazdag portfólióval rendelkeznek. Idén ez a nívódíj Szabó R. Ádámot illeti.

Október 4. és 8. között a fesztivál résztvevői különböző helyszíneken és filmek alkalmával találkozhatnak az alkotások rendezőivel, szereplőivel. Kolozsvárra látogat például Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója, aki a Szerencsés Dániel filmet kíséri el. Velünk lesz Csányi Sándor, a Kontroll egyik főszereplője, de a Filmgalopp versenyzőivel, a szakmai zsűri tagjaival és sok más filmes szakemberrel is lehetőség nyílik a találkozásra.

A gyerekek sem maradnak szórakozás nélkül, a szervezők róluk is gondoskodtak: A Bogyó és Babóca legújabb, egybefűzött évada mellett a Kecskemétfilm és a Primanima stúdiók rövidfilmjei, valamint a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum KLASSZ névre hallgató műhelye is várja a kisemberek hadát.

A filmnézésen és a közönségtalálkozókon túl konferenciákon, panelbeszélgetéseken, mesterkurzuson is részt lehet venni Kolozsváron, Csíkszeredában és Nagyváradon: a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete Elképzelt Erdély vizuális emlékezete címmel szervez konferenciát, amely az erdélyi létet és néplelket több, különböző aspektusból vizsgálja, mutatja be. Csibi László, az intézet vezetője, filmrendező elmondta: nagyon sok fajta, párhuzamos Erdély kép létezik, mindenki másképp látja ezt a térséget. Ennek nyomán válogatták össze a meghívottakat, nem csak itthonról, hanem Magyarországról vagy akár máshonnan is. Ezeket a beszélgetéseket Kolozsváron, illetve a BBTE Magyar Film és Média Intézet Facebook-oldalán lehet majd követni.

Aki látott legalább egyet a Magyar népmesék animált sorozat részei közül, biztosan ismeri Mikulás Ferenc nevét. Az idén 52 éves Kecskemétfilm Stúdió alapítója a Filmtettfeszten mesél majd mindenről, ami az animációval és a stúdióval kapcsolatos. Érdemes lesz október hetedikén, 16:30-ra a Művész Moziba menni.

A kolozsvári, erdélyi magyar kulturális élet üde színfoltja a Filmtettfeszt minden ősszel. Ez minden bizonnyal idén is így lesz. Október 4. és 8. között számos helyszínen sokat lehet majd látni, hallani, tanulni a filmekről, filmes világról. Fontos: a rendezvény programjaira – Temesvár kivételével– a belépés ingyenes. További részletek a www.filmtettfeszt.ro honlapon olvashatók.