Vizsgálják a Mária-oszlop alapozását
Vissza

Vizsgálják a Mária-oszlop alapozását

Egyre közeledik a megvalósuláshoz sok kolozsvári régi vágya, hogy a Farkas utca és az Egyetem utca találkozásánál, a 18. században kialakított kis barokk téren elhelyezett Mária-oszlop visszakerülhessen eredeti, méltó helyére. Nemrég kutatóárkot nyitottak az Egyetem utcában, abból a célból, hogy megvizsgálhassák az egykori Mária-oszlop alapozását, és azt, hogy az milyen viszonyban van az egykori járószintekkel. Erről Macalik Arnold építész, a Farkas/Kogălniceanu és nyolc további belvárosi utca felújítására meghirdetett tervpályázatot elnyert, Mossfern Arhitectura tervezőiroda munkatársa beszélt lapunknak.

Macalik elmondta: a kutatóárok megnyitását ő maga szorgalmazta, és többek között a feladat az, hogy felmérjék az Mária-oszlop alapjának állékonyságát, és eldönthessék, erre vissza lehet-e majd helyezni a műemléket a restaurálást követően. 

Macalik Arnold lapunknak elmondta azt is, hogy rövidesen elkezdődik in situ, azaz a jelenlegi helyszínen a Mária-oszlop restaurálása is. A felújítást egy kolozsvári szakembercsoport végzi, és a munkafolyamatnak a megfelelő szakaszában le is bontják majd az alkotást, és elszállítják egy magyarvistai műhelybe, hogy ott folytassák a restaurálását; a remények szerint év végéig, jövő év elejéig sikerül a munkát befejezni.

A Mária-oszlopot 1744–1746-ban készíttette a korbeli erdélyi katolikus arisztokrata elit egyik legkiemelkedőbb tagja, gróf Kornis Antal és felesége, Petki Anna. A házaspár valószínűleg egy pusztító pestisjárvány-hullám elmúltával, hálából, fogadalmi oszlopként emeltette a műalkotást, amely a kor legjelentősebb erdélyi szobrászának, az ekkor már Kolozsváron élő Schuchbauer Antalnak a munkája. Történeti értékéhez képest méltatlan helyére, a Szentpéteri templom mögé ideológiai okokból került; a kommunista hatóságok úgy ítélték meg, hogy jelenléte zavaró lehet az egyetemi hallgatók megfelelő szellemben való nevelésére, ezért 1959-ben elbontatták, és két év hányódás után állították fel a templom mögé. Örvendetes módon, az Egyetem utca felújítási tervének része a Mária-oszlopnak az eredeti helyére való visszahelyezése is, sőt egy szép kutat is terveznek köré.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kígyóminta, szárnyas angyal: 150 éves ...
László Gyula, a 20. századi polihisztor ...
Mely európai országokban volt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ