Százhatodik születésnapját ünnepli Mihai Şora
Vissza

Százhatodik születésnapját ünnepli Mihai Şora

Százhatodik születésnapját ünnepli hétfőn Mihai Şora író, filozófus, volt miniszter.

A közösségi médiában továbbra is aktív közéleti személyiség a századik születésnapján elölről kezdte az időszámítást. Mostani születésnapjára olyan fotót tett közzé magáról, melyen egy hatos számjegyet formázó piros léggömbbel szerepel. Azt írta melléje: "Jó reggelt, gyerekek. Ha hétfő, akkor ölbe vesszük a hatost... A hagyományos fénykép a léggömbbel". Utóiratként azt fűzte hozzá, hogy jövőre kezdődik az iskola.

Az író népszerűségét jelzi, hogy a közel 300 ezer követője közül a kora délutáni órákig több mint 9300-an kívántak neki boldog születésnapot.

Mihai Şora születési anyakönyvi kivonatát még az Osztrák-Magyar Monarchiában állították ki 1916. november 7-én. A Temesvár közelében fekvő Temesjenőn (Ianova) született, középiskolai tanulmányait Temesváron végezte, majd Bukaresti Tudományegyetemen tanult filozófiát. Eugene Ionescóval együtt kapta meg 1938-ban a Bukaresti Francia Intézet ösztöndíját tanulmányai párizsi folytatásához. Grenoble-ben doktorált 1944-ben, és Párizsban dolgozott kutatóként. Első filozófiai tárgyú könyvét is francia nyelven közölte. 1948-ban azonban hazalátogatott Romániába, ahonnan a kommunista hatóságok nem engedték visszatérni Párizsba.

A diktatúra idején előbb a külügyminisztériumban dolgozott referensként, majd az idegen nyelvű könyvek, később pedig az irodalmi és művészeti könyvek állami kiadóját vezette.

A Ceausescu-diktatúra 1989-es megdöntése után már 73 évesen vállalta el az oktatásügyi tárca vezetését a Petre Roman-kormányban. A tisztséget fél évig töltötte be. Nyíltan kifejezte szimpátiáját 1990-ben a kommunista visszarendeződés ellen szerveződő diákmozgalmakkal.

Mihai Şora többször is állást foglalt az önálló romániai magyar egyetem létrehozása mellett. A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Tusványos) 2000-ben tartott előadásában elmondta: erdélyi románként azért küzd a magyar egyetemért, mert jól tudja, hogy Trianon előtt jeles erdélyi magyar értelmiségiek is harcoltak a román nyelvű oktatás bevezetéséért.

Mihai Şora 98 évesen újranősült, és előrehaladott kora ellenére szellemi frissességről és erkölcsi tartásról tesz bizonyságot. Száz év fölött is részt vett azokon a tüntetéseken, amelyek az igazságszolgáltatási törvények módosítása ellen szerveződtek a szociáldemokrata kormányok idején.

Mihai Şorát több irodalmi és filozófiai díjjal tüntették ki, 2016-ban Románia Csillaga Érdemrendet, 2018-ban pedig az Európai Parlament Európai Polgár Díját kapta meg.

Borítókép: Mihai Sora tanügyminiszterként 1990 januárjában jóváhagyta, hogy az akkori 3-as számú Matematika-Fizika Líceum (1999-től Báthory István Elméleti Líceum), és a Brassai Sámuel Elméleti Líceum ismét magyar tannyelvű iskolaként működjön, a tanintézetekben működő román tagozatok átköltöztek az újonnan létrehozott Avram Iancu iskolába. (Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha kell, ha nem, pakolunk
Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ