Rekordköltségvetéssel indulnak ma a roncsautóprogramok
Tánczos Barna miniszter: növeltük az értékjegyek összegét
Tánczos Barna miniszter: növeltük az értékjegyek összegét
Vissza

Rekordköltségvetéssel indulnak ma a roncsautóprogramok

Mátol beindul a több újdonságot is tartalmazó klasszikus és plusz roncsautóprogram a magánszemélyek és jogi személyek részére. A Hivatalos Közlönyben közzétették a 2023-as programokra vonatkozó új iránymutatásokat. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter közölte: idén több mint 1,3 milliárd lejes költségvetéssel indítják a klasszikus és plusz roncsautóprogramokat, ezzel támogatva a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentését. Az értékjegyek összegét 15%-kal növelték. Azok a magánszemélyek, vállalkozások vagy önkormányzatok igényelhetik ismét az értékjegyeket, amelyek új autóra cserélnék régi, szennyező gépjárműveiket. Minden szennyező autó kivonását a forgalomból legkevesebb hétezer lejjel támogatják; egy elektromos autó vásárlásáért járó értékjegy elérheti az 54 ezer lejt is, ami jelentős támogatás azoknak, akik a drágább, de környezetbarátabb technológiát választják – mutatott rá a miniszter.

ÖSSZEFOGLALÓ

Péntektől jelentkezhetnek a magán- és a jogi személyek a gépkocsipark felújítását célzó, valamint a környezetkímélő autók vásárlását ösztönző klasszikus roncsautó- és roncsautó plusz program keretében nyújtott támogatásokra – közölte a program lebonyolításáért felelős Környezetvédelmi Alap igazgatósága (AFM), amelyet a hírügynökségek is ismertettek.

A klasszikus és plusz roncsautóprogram március 24-én, pénteken 10 órakor indul: a magánszemélyek ettől az időponttól jelentkezhetnek az engedélyezett autógyártók képviseleteinél, tehát a kijelölt járműkereskedéseknél, a jogi személyek pedig a Környezetvédelmi Alap által rendelkezésre bocsátott online felületen nyújthatják be a kért dokumentációt. A jogi személyek már március 23-tól, csütörtöktől hozzáférhettek a Környezetvédelmi Alap által biztosított számítógépes alkalmazáshoz, kizárólag a felhasználói fiókok létrehozása érdekében.

A klasszikus roncsautó­program 2023-as kiírására 560 millió lejt, a környezetkímélő autók vásárlását támogató roncsautó plusz programra pedig 780 millió lejt különítettek el. Mindkét program két szakaszban zajlik le. A március 24. és június 30. közötti első szakaszban a klasszikus roncsautóprogram keretében a jogi személyek számára megszabott költségvetés 130 millió lej, a magánszemélyek autóvásárlását 235 millió lejjel támogatják, a közintézmények és önkormányzatok számára 27 millió lejt biztosítanak. A roncsautó plusz program keretében a jogi személyek számára 200 millió lejes, a magánszemélyek számára 300 millió lejes, a közintézmények és önkormányza­tok számára 46 millió lejes költségvetést hagytak jóvá.

A klasszikus roncsautó­programban a legfeljebb 155 g CO2/km kibocsátású új autók vásárlására egy használt autó leadásáért hétezer lejes értékjegy, két régi autó leadásáért pedig tízezer lejes értékjegy jár. Ez különböző ökobónuszokkal egészülhet ki:

• 1500 lejes ökobónusz jár olyan új gépjárművek vásárlása esetén, amelyek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 120 g/km értéket;

• 1500 lejes ökobónusz jár olyan új autókra is, amelyek sűrítettföldgáz- vagy cseppfolyósgáz-meghajtású motorral vannak felszerelve;

• 3000 lejes ökobónuszt adnak hibrid meghajtású új autók vásárlásához;

• 1500 lejes ökobónusszal ösztönzik a 15 évesnél régebbi és/vagy Euro 3-as, vagy annál alacsonyabb besorolású roncsautó leadását, illetve bezúzását.

A legfeljebb 120 g CO2/km kibocsátású motorkerékpárok vásárlására egy roncsautó leadása esetén szintén hétezer lejes támogatás jár a klasszikus roncsautóprogramban. Amennyiben az új motorkerékpár szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 90 g/km értéket, 1500 lejes ökobónuszt kap a vásárló. A 15 évnél régebbi és/vagy legfeljebb Euro 3-as besorolású jármű leadása esetén 1500 lejes ökobónusz jár.

A közintézmények és önkormányzatok szintén hétezer lejes támogatásban részesülnek új autó vásárlása esetén, de számukra nem kötelező használt járművet leadni cserébe. Ha azonban két régi autót adnak le, tízezer lejes értékjegyben részesülnek.

A roncsautó plusz programban azoknak az elektromos vagy hidrogéncellás, illetve plug-in hibrid autóknak a vásárlását támogatják, amelyek ára nem haladja meg a 75 ezer lejt (áfástól). A támogatás összege:

• 51 ezer lej egy új elektromos járműre vagy hidrogéncellás autó vásárlására, és 26 ezer lej egy új plug-in hibrid autó vásárlására (kivéve a motorkerékpárokat), amelyek kibocsátása nem haladja meg 80 g CO2/km-t, egy használt autó leadása esetén;

• 54 ezer lej egy új elektromos járműre vagy hidrogéncellás autó vásárlására, és 29 ezer lej egy új plug-in hibrid autó vásárlására, amelyek kibocsátása nem haladja meg 80 g CO2/km-t, két használt autó leadása esetén;

• 1500 lejes ökobónusz a 15 évnél régebbi és/vagy legfeljebb Euro 3-as besorolású jármű leadása esetén.

A közintézmények és önkormányzatok 120 ezer lejes támogatásban részesülnek új jármű vásárlása esetén, és számukra ez esetben sem kötelező használt járművet leadni cserébe.

Az elektromos motorkerékpárok vásárlását 26 ezer lejjel támogatják. Ezenfelül 1500 lejes ökobónusz jár a vásárlónak a 15 évnél régebbi és/vagy legfeljebb Euro 3-as besorolású jármű leadása esetén.

A klasszikus és plusz roncsautóprogramokban lefoglalt értékjegyek érvényességi ideje 120 nap, ezalatt kell lefolytatni az új autó vásárlásával járó minden adminisztratív eljárást – írja tájékoztatójában az rmdsz.ro.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...