Május 19-én indítják a fotovoltaikus Zöld ház programot

A Kolozs megyei lakosok június 6–8-a között pályázhatnak támogatásért

Május 19-én indítják a fotovoltaikus Zöld ház programot
Május 19-én nyílik meg magánszemélyek számára a pályázási időszak a fotovoltaikus Zöld ház programra, amelynek keretében támogatás igényelhető napelemes rendszerek telepítéséhez. A program indulását a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) hirdette meg csütörtökön. Bár korábban több sajtó arról számolt be, hogy a lakosság május 5-től már jelentkezhet a fotovoltaikus panelek kihelyezését fedező támogatásért, a csütörtöki közlés leszögezi: a magánszemélyek május 19-én délelőtt 10.00 órától június 26-án 23.59 óráig nyújthatják be pályázatukat. Figyelni kell ugyanakkor arra, hogy ebben az idősávban gyakorlatilag három munkanap áll rendelkezésre a pályázáshoz, attól függően, hogy ki melyik – az AFM felosztása szerinti – régióban lakik. A magánszemélyek mellett egyházi intézmények is benyújthatnak a tulajdonukban lévő ingatlanokat illetően támogatási kérelmet. Ebben az esetben június 27-én délelőtt 10.00 órától június 29-én 23.59 óráig lehet jelentkezni.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Környezetvédelmi Alap igazgatóságának (AFM) tájékoztatása szerint az afm.ro honlapon elérhetővé tett alkalmazás segítségével lehet pályázni támogatásért napelemes rendszerek telepítésére. Az elképzelés az, hogy az ingatlanokra kihelyezett fotovoltaikus panelek által termelt villamosenergia-többletet betáplálják az országos hálózatba.

Közel 90 ezer háztartás csökkenthetné az energiaszámlákat

„Tekintettel a nagy fokú érdeklődésre és arra, hogy mekkora mértékben hozzájárulhat ez a program a környezetvédelmi politikák által megfogalmazott célokhoz, a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága minden erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy a magánszemélyek számára egyszerűsítse a programhoz való hozzáférést új informatikai alkalmazás kifejlesztésével” – nyilatkozta az AFM elnöke, Laurenţiu-Adrian Neculaescu. Ennek az alkalmazásnak a segítségével ugyanis a magánszemélyek idén személyesen pályázhatnak a www.afm.ro honlapon közzétett ütemterv szerint. Az országot ugyanis több megyét felölelő régiókra osztották, és mindegyikre vonatkozóan három munkanapnyi határidőt írtak ki, ameddig a pályázat benyújtható. Az AFM tisztségviselője szerint ezáltal kerülnék el azt, hogy az esetleges túlterhelés akadályozza majd az alkalmazás megfelelő működését.

„Szeretnénk, ha ez a program sikerrel járna és mintegy 87 500 háztartást támogathatnánk abban, hogy csökkentsék az energiaszámláik költségeit” – hangsúlyozta Neculaescu, hozzátéve: az előző két támogatási szakaszban 55 ezer napelemes rendszer kihelyezésére hagytak jóvá támogatást.

Kolozs, Szilágy, Beszterce-Naszód, Szatmár, Máramaros és Bihar megye az AFM felosztása alapján az északnyugati régióhoz tartozik, amelynek valamivel több, mint 240 millió lejt különítettek el az egymilliárd 750 millió lejes összköltségvetésből. Az északnyugati régió lakosai június 6-án, 7-én és 8-án nyújthatják be pályázataikat. Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyét a központi régió részeként jelölték meg valamivel több, mint 245 millió lejes költségvetési kerettel. Számukra a programba jelentkezni május 24–26-a között lehet. Egyházi intézmények minden egyes régióban június 27–29-e között nyújthatják be az igénylésüket, számukra 17 és fél milliós keretet jelöltek meg.

Az AFM tájékoztatása szerint a magánszemélyeknek a pályázat benyújtásakor az alábbi dokumentumokkal kell rendelkezniük: érvényes személyi igazolvánnyal, a kérelmező nevére kiállított, az adóhatósággal szembeni fizetési kötelezettségek teljesítését tanúsító, a pályázat benyújtásának napján is érvényes igazolással, továbbá a helyi hatóságok által kiállított, a helyi adók és egyéb illetékek befizetésére vonatkozó adóigazolással; rendelkezniük kell 60 napnál nem régebbi telekkönyvi kivonattal, amely igazolja az ingatlant illető tulajdonjogukat, amelyet a fotovoltaikus panelrendszer kiszolgálna; ugyanakkor olyan épületek esetében, amelynek egyes részei közös, más részei pedig egyedi tulajdonban vannak, a közös telekkönyvbe írt, közös ingatlan-nyilvántartás másolata is szükséges.

Legtöbb 20 ezer lej támogatás, 2 ezer lej önrésszel

Egy támogatási időszak alatt magánszemélyek és egyházi szervezetek is csak egyszer nyújthatnak be pályázatot. Ha ugyanarra a kataszteri számmal azonosított ingatlanra két vagy több támogatási kérelmet terjesztenek be, akkor az első, a támogathatósági feltételeknek megfelelő kérelmet fogadják el. Magánszemélyek esetében a pályázat akkor támogatható, ha a projektet a személyi igazolványban lakóhelyként feltüntetett címen szándékoznak kivitelezni. A jelentkezéskor benyújtott dokumentumokat a későbbiekben nem lehet majd módosítani vagy újra feltölteni.

Egy pályázó legtöbb 20 ezer lej támogatásra jogosult, ugyanakkor a kedvezményezettnek 2 ezer lejes önrésszel kell hozzájárulnia. Az AFM által finanszírozott összeget a szerelő majd levonja a teljes számla összegéből, a különbözetet pedig a számla teljes összegéig a kedvezményezett honorálja saját forrásokból – figyelmeztet a Környezetvédelmi Alap.

A programban való részvételhez szükséges valamennyi információ megtalálható a www.afm.ro weboldalon, a Finanszírozási programok – Fotovoltaikus rendszerek cím alatt.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter már márciusi nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év egyik legfontosabb programja a fotovoltaikus Zöld ház program. A miniszter elmondta: a megnövekedett energiaárak mellett és a jelenlegi energiaválságban óriási az igény a lakosság részéről a napelemrendszerek iránt. Megállapította, fontos, hogy nemcsak a magánszemélyeket, hanem az egyházakat, az egyházi és szociális tevékenységet ellátó szervezeteket is támogatják ezeknek a rendszereknek a felszerelésében, hiszen az energiaszámlák kifizetése rájuk is jelentős terhet ró.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)