Női szemszögből láttatott operák és zenés utazások szombat estéje
Könyvbemutatóval, kiállítással, koncerttel nyíltak meg a második Opera Napok
Könyvbemutatóval, kiállítással, koncerttel nyíltak meg a második Opera Napok
Vissza

Női szemszögből láttatott operák és zenés utazások szombat estéje

Szombaton, szeptember 3-án nyitották meg hivatalosan a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Operabarátok Köre által második alkalommal megszervezett Opera Napokat. Az esemény részeként bemutatták Horváth Erika, az opera hegedűművészének Operák női szemmel című kötetét, valamint megnyitották a könyv szövegeihez készült Kürti Andrea-illusztrációkból álló kiállítást is. Az est Ligeti-, Kurtág- és Eötvös-művekkel zárult Dávid Soma (cselló) és Szőcs Kristóf (zongora) előadásában.

A második alkalommal megrendezett Opera Napok megnyitásaként Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója ismertette az idei programpontokat, kiemelve: az opera közönségének tagjai most olyan eseményeken vehetnék részt, amelyeknek megszervezésére évad közben, a repertoár mellett általában nem jut idő, témájuk és mondanivalójuk miatt mégis fontos részét képezik az opera világának. Az igazgató úgy fogalmazott, bár Horváth Erika kötetének bemutatása és Kürti Andrea kiállításának megnyitása első hallásra különálló programpontokként hangzanak, a könyv és a benne szereplő illusztrációk egységéhez hasonlóan azonban ezt a két eseményt sem lehet egymástól különválasztani.

Mint elhangzott, kötetében Horváth Erika női nézőpontot érvényesítve vizsgálja huszonegy opera – A varázsfuvola, a Carmen, a Parasztbecsület, a Pillangókisasszony, a Bánk bán, a Háry János vagy épp a szerdán bemutatásra kerülő Veron – történéseit, a főhősök sorsát és a karakterek közötti kapcsolatokat.

Kürti Andrea, Horváth Erika és Szép Gyula a könyvbemutatón. Fotó: Biró István

Szép Gyula úgy fogalmazott, évek óta tudta, hogy Horváth Erika a hegedű mellett a tollal is jól bánik, operákhoz kapcsolódó írásai pedig már egyértelműen kötetért kiáltottak. Horváth Erika kiemelte: az Operák női szemmel szövegeiben egyforma hangsúlyt helyezett a férfi és női karakterek jellegzetességeinek vizsgálatára, mindkét nem sorsának értelmezése helyet kap a kötet lapjain. „Ez a női szem pedig különösen nagy csodálattal figyelte a férfi zeneszerzők lélekismeretét és érzékenységét, amellyel a női szereplők sorsát láttatják ezekben a művekben” – tette hozzá Horváth Erika.

Mint elmondta, különös hely a zenekari árok, itt találkozik ugyanis a nézőtérről a közönség befogadó figyelme, a színpadról a művészek kifejező játéka, valamint a zenész – jelen esetben a hegedűművész – aktuális érzelmi állapota. Ebből a pozícióból éveken át figyelte a színpadon megelevenedő történeteket, karaktereket, mígnem egy alkalommal a Pillangókisasszony az átlagosnál jobban megérintette és arra inspirálta, hogy a látottakkal, hallottakkal kapcsolatos érzéseit papírra vesse. Az operákról született írásokból előbb az Agnus Rádióba készített sorozatot, most pedig már a Kürti Andrea-illusztrációkkal kiegészülve könyvformában is olvashatók. Utóbbival kapcsolatban Horváth Erika megjegyezte: ha alcímet kéne adjon az Operák női szemmel című kötetének, akkor az a Válogatott operák érzelmi kalauza lenne.

A kötet borítója, mellette pedig Kürti Andrea illusztrációja A varázsfuvolához

Kürti Andrea elmondta: korábban nem igazán volt jártas az operák világában, emiatt a felkérést követően kétségei voltak afelől, meg lenne-e a kellő kapcsolódása a művekkel ahhoz, hogy illusztrációt készíthessen róluk. „Elsőre picit idegen volt számomra ez a világ. Azt hiszem, az én életem sokkal nyugodtabb annál, mint ami ezekben a történetekben megjelenik, viszont Erika írásai hamar közelebb hozták hozzám az említett műveket és magát az operát is” – fogalmazott Kürti Andrea. Hozzátette: a munkafolyamat során több előadást is megnézett, az operák zenéjének és látványának összhangja pedig inspirálóan hatott az alkotásra. Idővel mindegyik művel megtalálta azt a kapcsolódási pontot, amely révén végül megszületett a huszonkét illusztráció – huszonegy a kötet szövegeihez, egy pedig a borítóra.

Szép Gyula szerint az illusztrációk modernségük ellenére magukban hordozzák a hagyományos operajátszás nyomait is, éppen ezért képesek olyan átfogóan megragadni egy-egy mű mondanivalóját. Az operaigazgató elmondta: amikor kollégái megmutatták neki a huszonegy „beszédes” rajzot, tizenkilencről azonnal eltalálta, melyik operához is tartozik. Horváth Erika hozzátette: amikor felmerült az ötlet, hogy szövegeiből kötet készüljön, egyértelmű volt számára, hogy a látványvilágot Kürti Andreára akarja bízni, aki végül „bámulatos és mesés” munkáival hozzá adta a könyvhöz saját női nézőpontját is.

Dávid Soma és Szőcs Kristóf, az est fellépői. Fotók: Biró István

A megnyitó második mozzanataként három erdélyi származású és világhírűvé vált zeneszerző, Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter szólóhangszeres művei csendültek fel – és hívták különös utazásra a résztvevőket – két kiváló fiatal tehetség, Dávid Soma csellóművész és Szőcs Kristóf zongoraművész előadásában, aki pedig kellően elmerült zenéjükben, elképzelhette, amint egyszerre táncra kelnek Kürti Andrea illusztrációinak operaszereplői.

(A borítóképen lévő fotókat szintén Biró István készítette az Opera Napok megnyitóján) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Képtelen teljesíteni vállalásait az új ...
Fehér megye gazdaságát is fellendíti a ...
Törökországi és szíriai földrengés: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ