Opera Napok - harmadszor

Opera Napok - harmadszor
Harmadik alkalommal rendezik meg az Opera Napokat október 5-15 között. Szervezők: a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Operabarátok Köre.

Az intézmény idén is rendkívüli kiállítással készül Opera gyermekcipőben címmel. A kiállítás a Kolozsvári Magyar Opera színpadának mindenkori gyermekszereplőire és fiatal közönségére koncentrál a 18-19. századi zenés előadások gyermekszereplőitől kezdve a gyermek-központú huszadik századi operaelőadásokig, illetve a célzottan gyermeknek szánt produkciókig, amelyek során a fiatalok előadóként és megszólított közönségként egyaránt jelen vannak. A tematikus kiállítás plakátok, képek, műsorfüzetek, jelmeztervek és kritikák révén mutatja be a gyermekek zenés színpadi szerepének fejlődését. Időpont: október 5-e, 17 óra.

Október 7 és 8-án, 10-12 óra között Lurkopera címmel gyermekfoglalkozást tart Bak Márta és  Bárdos Réka, majd táncház következik Enyedi Réka vezetésével. Fellép: a Tokos zenekar
A foglalkozásokat 7-12 évesek számára ajánlják. A helyek száma korlátozott, előzetes regisztrációhoz kötött. Helyszín: Bánffy Miklós Operastúdió

Október 10-én 19 órakor Laczkó Vass Róbert, Székely Norbert Petőfi Live című előadása szerepel műsoron. Helyszín: Bánffy Miklós Operastúdió

Október 11-én 10 órakor Csákány Csillával zenekritika-írásról beszélgethetnek  az érdeklődők (Helyszín: Bánffy Miklós Operastúdió).

 A Mi operánk - 75 éves a Kolozsvári Állami Magyar Opera  című album bemutatójára október 5-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor. ,,Jelen albumban visszatekintünk operánk elmúlt 75 évére, és szorosan kötődve hozzá, a múlt-mozaikokból megrajzoljuk, hogy miért fontos ma az opera. Felsoroljuk az összes bemutatót a kezdetektől, 1948-tól évadonként időrendi sorrendben, forrásként használva Laskay Adrienne kutatásait. Kiemelném, hogy minden egyes előadás hozzájárul ahhoz, hogy kitapinthatóvá, megfoghatóvá váljon az alkotók, az előadóművészek és a teljes társulat egyénisége és szerteágazó, jelentős életműve. Pontosan ezért mutatkozik be a könyv lapjain a teljes társulat, amelynek tagjai előadásról előadásra arról tesznek tanúbizonyságot, hogy képesek összehangoltan, együtt gondolkodni és alkotni” – ajánlja a kötetet Szép Gyula operaigazgató.

Ezt követi a Tisztelet elődeinknek sorozat újabb kötetének bemutatása, amely Kriza Ágnes operaénekesnőnek állít emléket. Meghívott: Laskay Adrienne, a sorozat szerkesztője.

A zenekedvelők október 12-én este 7 órakor tekinthetik meg az Operagálát, amelyen az intézmény harmincöt év alatti művészei lépnek fel, és ekkor adják át az operaház éves díjait is – ezúttal nemcsak énekművészeknek, hanem zenekari tagoknak, baletteseknek, illetve műszakosoknak is. Vezényel: Horváth József, Jankó Zsolt és Kulcsár Szabolcs. Rendező: Jancsó Hajnal.

Október 14-én 9 órai kezdettel hangversenymesterek, rendezők, karmesterek vezetik be a Zeneakadémia és színművészeti diákjait a Ház és az operajáték rejtelmeibe. (Helyszín: Kolozsvári Magyar Opera)

Az Opera Napok fénypontja az október 15-én 10 órakor kezdődő családi nap, az izgalmas gyermekfoglalkozások mellett 12 órai kezdettel Kacsóh Pongrác János vitézének rövidített változatát tekinthetik meg az érdeklődők. Vezényel és moderál: Toadere Kovács Dalma; rendező: Gombár Annamária.

Az eseményekre a belépés díjtalan!