Konferencia Liga: hosszú negatív szériát törnének meg a döntősök
Vissza

Konferencia Liga: hosszú negatív szériát törnének meg a döntősök

A Fiorentina 62, míg a West Ham United 58 év után nyerne újra európai kupatrófeát szerda este a prágai Eden Arénában a labdarúgó Konferencia Liga mostani idényének fináléjában.

Mindkét együttes az 1960-as években diadalmaskodott nagy kontinentális versenysorozatban: a firenzeiek az 1960–1961-es idényben hódították el a Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK), míg a londoniak ugyancsak a KEK-ben győztek az 1964–1965-ös kiírásban. A Fiorentina aztán 1962-ben nem tudta megvédeni címét a KEK-ben, 1990-ben pedig a szintén olasz Torinói Juventusszal szemben alulmaradt az UEFA-kupa döntőjében. A West Hamnek volt még némi sikerélménye az európai porondon, az Intertoto-kupa egyik győztese volt 1999-ben, azt megelőzően pedig 1976-ban szerepelt fináléban, mégpedig a KEK döntőjében, amelyet elveszített a belga RSC Anderlecht Brüsszellel szemben.

A KL mostani évadát mindkét együttes a selejtező negyedik, utolsó fordulójában kezdte, majd a West Ham csoportgyőztesként, a Fiorentina pedig másodikként jutott tovább. Az olasz alakulatnak így plusz egy párharcot kellett megvívnia a legjobb 16 közé kerülésért, míg a londoniak egyből a nyolcaddöntőben folytathatták.

A West Ham United impozáns mérleggel, veretlenül, 13 győzelemmel és egy döntetlennel jutott el egészen a prágai döntőig, míg olasz riválisa 11 győzelem mellett két döntetlent játszott és háromszor kikapott, ugyanakkor a csoportkör harmadik fordulójától a negyeddöntő első mérkőzéséig kilencmeccses győzelmi szériát produkált.

A két együttes korábban még nem találkozott egymással az európai kupaporondon, de a Fiorentinának pozitív a mérlege – hat győzelem, illetve három-három döntetlen és vereség – az angol ellenfelekkel szemben. A West Ham csupán egyszer mérkőzött olasz riválissal, a 2006–2007-es UEFA-kupa-idényben az FC Palermo kettős győzelemmel (1–0, 3–0) búcsúztatta a londoni csapatot.

A Konferencia Liga góllövőlistájának élmezőnyében két Fiorentina-játékos és egy West Ham-futballista is ott van: a brazil Arthur Cabral a bázeli Zeki Amdounival holtversenyben az élen áll hét találattal, a West Hamet erősítő jamaicai Michail Antonio és a firenzeiek szerb légiósa, Luka Jovics pedig harmadik hattal.

A két együttes számára a trófea mellett az is a tét részét képezi, hogy a döntő győztese a következő szezonban az Európa Liga csoportkörében szerepelhet. Tekintve, hogy hazája bajnokságában egyik gárda sem végzett európai kupaszereplést érő pozícióban, gyakorlatilag a prágai fináléban elért eredményen múlik, hogy a 2023–2024-es idényben melyikük lesz látható a kontinentális porondon.

A Konferencia Liga történetének második fináléját szerdán 22 órakor Prágában rendezik, élőben közvetíti a Pro Arena tévéadó.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ