Iohannis közbelépése és a tárgyalások ellenére folytatódik a tanügyi sztrájk (FRISSÍTVE)
Nem fogadták el a szakszervezetek a kormány ajánlatát
Nem fogadták el a szakszervezetek a kormány ajánlatát
Vissza

Iohannis közbelépése és a tárgyalások ellenére folytatódik a tanügyi sztrájk (FRISSÍTVE)

Ma Klaus Iohannis államfő felkérte a koalíciós pártok vezetőit, hogy mielőbb ismertessék az oktatási szakszervezetekkel folytatott tárgyalások eredményeit, illetve hogy milyen intézkedésekre készül a kormány a tanügyi helyzet rendezéséért - közölte az elnöki hivatal.

Az államfő által a tanügyi sztrájk kapcsán kezdeményezett szerdai találkozón részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, valamint Ligia Deca tanügyminiszter.

Az egyeztetésen számba vették az oktatási szakszervezetek követeléseit és azokat a lehetséges megoldásokat, amelyek a sztrájk lezárásához és a tanítás folytatásához vezethetnek.

Az Elnöki Hivatal szerint Iohannis hangsúlyozta a felek közötti párbeszéd fontosságát. „Így azonnal újrakezdődnek a tárgyalások, és addig fognak tartani, amíg sikerül megállapodni a tanárok követeléseit kielégítő intézkedésekben” - szögezték le a közleményben.

Az Agerpres hírügynökség összegzése szerint, a tanügyi szakszervezetek követelik, hogy a döntéshozók fogadjanak el jogszabályt a tanügyi alkalmazottak bérének azonnali, és 25 százalékos megemeléséről az egységes bértörvény elfogadásáig. Követelik továbbá, hogy a kormány garantálja sürgősségi rendeletben azt, hogy az új bértörvény értelmében a kezdő tanárok fizetése legalább az országos átlagbérrel legyen egyenlő, valamint azt is, hogy a tanárok bére fokozatosan emelkedhessen beosztásuk, végzettségük, szolgálati idejük és szakmai fokozatuk függvényében.

FRISSÍTÉS: A Klaus Iohannisnál tartott egyeztetést követően a hírügynökségek közölték, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök ma délután újra leült tárgyalni az oktatási szakszervezetek vezetőivel. A tárgyalás után a kormány közleményben tudatta, hogy ajánlata értelmében csütörtökön sürgősségi rendelettel elfogadnák a 153/2017-es törvényben előírt, havi bruttó 1000 lejes fizetésemelést. Ez a tanügyi személyzet számára a jövőbeli emelés előlegét jelenti, amelyet a következő, 2024. január 1-jétől alkalmazandó bértörvény tartalmazni fog. Az oktatásban dolgozó, nem didaktikai személyzet számára a fizetésemelés havi bruttó 400 lej lesz.  A szakszervezetek ma estére ígértek választ. A hírügynökségek tájékoztatása szerint folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, a szakszervezetek nem fogadták el a kormány szerdai ajánlatát, amely szerint a pedagógusok bérét bruttó 1000, a kisegítő személyzetét 400 lejjel növelték volna június elsejétől.  

FRISSÍTÉS: Folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, a szakszervezetek nem fogadták el a kormány szerdai ajánlatát, amely szerint a pedagógusok bérét bruttó 1000, a kisegítő személyzetét 400 lejjel növelték volna június elsejétől.


(Borítókép: presidency.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ