Iohannis az Egyesült Államokban
A román diaszpórával és Bidenékkel is összefutott
A román diaszpórával és Bidenékkel is összefutott
Vissza

Iohannis az Egyesült Államokban

Az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján élő román közösség képviselőivel találkozott csütörtökön Klaus Iohannis – tudósított pénteken az Agerpres hírügynökség. A megbeszélésén az államfő kijelentette: Románia nincs könnyű helyzetben az ukrajnai háború miatt, de az ország jól halad előre, és a gazdaság növekvőben van.

Beszámolt arról, hogy Románia határait már közel két és félmillió ukrán menekült lépte át, és az ukrán gabona exportjának 60 százaléka Románián keresztül történt. Az energiaválságról szólva az államfő örvendetesnek nevezte, hogy a kormánynak sikerült elfogadható áron tartania az energiaárakat.

„Garantálni tudjuk az országban élő román állampolgároknak, hogy télen nem kell majd se fagyoskodniuk, se sötétben ülniük” – fogalmazott.

Említést tett az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott stratégiai partnerségről is. Elmondta, Románia az amerikai támogatásnak köszönhetően NATO-tagállam, jelenleg is nagyon sok amerikai katona tartózkodik a romániai bázisokon. „Ez a legerősebb biztonsági garancia, amelyben valaha része volt Romániának” – hangsúlyozta, hozzátéve: az Amerikai Egyesült Államokban élő románok rendkívül fontos hidat képeznek a két ország között.

Andrei Muraru, Románia amerikai nagykövete arról beszélt, hogy több mint 17 éve nem volt román államfő az Egyesült Államok nyugati partján, San Franciscóban.

„Örülök, hogy az amerikai románokkal való találkozóra egy különleges időpontban kerül sor, amikor a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség 25. évfordulóját ünnepeljük. Van mit ünnepelni: barátságot, biztonságot, jólétet. Az elmúlt évben minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált ennek a partnerségnek az értéke” – mondta Muraru.

A találkozón körülbelül háromszáz személy vett részt: az Egyesült Államok nyugati partján élő románok képviselői, valamint Romániát képviselő főkonzulok és tiszteletbeli konzulok.

Az Amerikai Egyesült Államokban élő románok az ötödik legnagyobb határon túli román közösséget alkotják Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Németország után. Becslések szerint 2020-ban több mint 450 000 román élt az Egyesült Államokban.

Kedden és szerdán a Klaus Iohannis vezette romániai küldöttség részt vett az ENSZ 77. Közgyűlésén. Az államfő New Yorkban jelen volt a globális élelmezésbiztonsági csúcstalálkozón, és találkozott David Malpassal, a Világbank-csoport elnökével is. Ugyanakkor Iohannis feleségével, Carmen Iohannisszal részt vett azon a hagyományos fogadáson, amelyet Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden adott az ENSZ Közgyűlésén jelen lévő delegációk vezetőinek a tiszteletére. Iohannis Facebook-oldalán egy fényképet is közzé tett, amelyen feleségével, Carmen Iohannissal, az amerikai elnökkel és a first ladyvel fotózkodik.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ