Fekete pénteki bevásárlás: a jövő évi sötét kilátások miatt nagyobb az idei hajrá?
Óvatosságra int a rendőrség, ha online vásárolunk
Óvatosságra int a rendőrség, ha online vásárolunk
Vissza

Fekete pénteki bevásárlás: a jövő évi sötét kilátások miatt nagyobb az idei hajrá?

A mára, november 11-ére időzített fekete pénteki (Black Friday) nagy árkedvezményes vásárlást, amelyet 12. alkalommal szerveznek meg immár Romániában is, beárnyékolják a sötétnek ígérkező gazdasági kilátások. Ezért elemzők úgy vélik, kissé visszás módon, amolyan “utolsó” hajrá lesz érzékelhető a lakosság vásárlási kedvében, amely várhatóan nagyobb lesz az előző évieknél.

Az attól való félelemtől, hogy jövőre még nagyobb drágulás várható minden téren, a lakosság nem annyira a megtakarításokat választja, hanem éppen ellenkezőleg, még igyekszik beszerezni árkedvezménnyel amit csak tud, főleg a mai napon, november 11-én zajló fekete pénteki akción – vélik gazdasági szakemberek. A bursa.ro honlapon közölt összefoglaló szerint az idei kedvezményes vásárlás az elmúlt évek egyik legjobbjának ígérkezik, amolyan “utolsó bálnak” a közelgő gazdasági válság előtt. A Frames gazdasági elemző és tanácsadó cég szerint bár sok üzletben már megkezdődtek a fekete pénteki árkedvezményes kínálatok, az akció csúcsa ma várható, amikor a kereskedők szinte minden téren árleszállításokat alkalmaznak majd (számítástechnika, divat, háztartás, lakberendezés, szolgáltatások, élelmiszer, stb.), és a tavalyi körülbelül 350 millió eurós novemberi bevételhez mérten, idén több mint 400 millió euró bevételre számítanak. A lakosság vásárlási kedvét az is befolyásolja, hogy a közeljövőben további árdrágítástól tartanak, ezért igyekeznek beszerezni azt, amire szükségük van, vagy amiről azt gondolják, hogy szükségük lesz rá – vélik az elemzők. Míg 2021-ben egy online vásárlási kosár átlagértéke 450 lej volt, idén ez meg fogja haladni az 500 lejt. Több vállalat, cég, kereskedő úgy számol, inkább fekete pénteken bonyolítja le a forgalmát, semmint karácsonykor, amikor a magas energiaárakat már jobban megérzi majd a lakosság, ezért év végére csökkenhet a vásárlókedv és –erő. “Nevezhetjük a pénzügyi frusztráció fekete péntekének, a bál utolsó estéjének a 2023-as pénzügyi rémálom, tehát egy olyan év előtt, amelyben a gazdasági problémák elmélyülnek a várható recesszió közepette. Az emberek tehát azon gondolkodnak, hogy most biztosítsák, amire még szükségük van otthonukban - ruhák, cipők, háztartási gépek stb. Tehát a lakosság még költ, amíg tud, mindaddig, ameddig nem kell még a magas energiaszámlákat kifizetnie, holott normális körülmények között inkább spórolni, megtakarítani kellene” – idézi a Frame vezetőjét a bursa.ro. Jó forgalomra számítanak amiatt is, hogy az emberek ez alkalommal szerzik majd be a karácsonyi ajándékokat is. Míg a korábbi években az elektronikai cikkek és készülékek álltak a középpontban, ma már egyre több vásárló keresi az interneten és az üzletekben azokat a megoldásokat, amelyekkel hatékonyabbá teheti energia- és gázfogyasztását, illetve felújíthatja otthonát a közüzemi számlák csökkentése érdekében.    

Az Ecommerce Europe és az EuroCommerce tanulmánya szerint Románia e-kereskedelmi piaca 2021-ben 6,2 milliárd euróra becsülhető, ami 11%-os növekedést jelent 2020-hoz képest, a helyi eladások pedig a kelet-európai összértékesítés felét teszik ki. 2022-ben a romániai e-kereskedelem meghaladja a 7 milliárd eurót, és arra számítanak, hogy míg az elmúlt években a vásárlások 30-40 százalékát tette ki az online kereskedelem, addig idén ez az arány megnő.   

Rendőrségi tanács, hogy mire kell figyelni vásárláskor

Tanácsokkal látta el csütörtökön a Román Rendőrség a fekete pénteki árleszállítási akciók idején online vásárló állampolgárokat. Közleményük szerint ezekre érdemes odafigyelni:

* Ha online vásárol, nem ajánlatos a terméket előre kifizetni. Vegyen igénybe utánvétes szolgáltatást (a címzett az áru kézbesítésekor fizeti ki a költségeket). Mielőtt online vásárol, alaposan ellenőrizze a termék forrását. Vásároljon megbízható forrásból, olyan webáruházaktól, amelyeket ismer vagy már használt korábban, és a termék megvásárlása előtt ellenőrizze a kereskedő vásárlóinak értékeléseit.

* Mindig őrizze meg az online kifizetésekre vonatkozó dokumentumokat.

* A vásárlók kaphatnak látszólag jó hírű cégektől vagy megbízható magánszemélyektől e-mail üzeneteket, amelyek valójában csalók küldenek olyan e-mail címékről, amelyek hitelesnek tűnnek.

* Óvakodjon a linkeket tartalmazó e-mailektől. Az e-mailek tartalmába be lehet illeszteni egy vagy több, hamis oldalra mutató linket. A feladó ellophatja a hamis oldalak által kért adatokat, például a felhasználónevet és a jelszót, vagy rosszindulatú szoftvereket telepíthet a címzett számítógépére.

* Az internet böngészésekor győződjön meg arról, hogy a kapcsolat HTTPS-en keresztül biztosított - egy lakat formájú ikon jelzi, hogy biztonságos az oldal, amelyet felkeresett.

* Kerülje a banki adatok (számlaszám, a kártya biztonsági kódja, a PIN-kód, jelszavak, a token sorozatszáma) és személyazonosító adatok (személyi szám, személyi igazolvány sorozatszáma és száma) továbbítását telefonon vagy más eszközökön keresztül.

* Kerülje azokat a kereskedőket, akik nem adnak meg teljes elérhetőséget (cím, telefonszám, egyedi adóazonosító szám stb.), és akik csak egy e-mail címet adnak meg. Legyen óvatos, ha olyan weboldalra lép, amely nyelvtani hibákat tartalmaz.

* Ha magánszemélyektől vásárol árut, kérje el a származási dokumentumokat (a vásárlást igazoló számlát vagy kasszabont) és a gyártó által kiállított garancialevelet.

* Arra az esetre, ha később probléma merülne fel, mentse el vagy nyomtassa ki a megrendelését és a vásárláskor a weboldalon megjelenő általános szerződési feltételeket.

Több mint 214 millió lejt költöttek el négy óra alatt Romániában

A PayU Románia adatai szerint az idei Fekete Péntek első négy órájában több mint a 214 millió lejt költöttek el a romániaiak online vásárlásra.

A tranzakciók száma elérte a 370 ezret, egyenkénti értékük átlaga pedig 570 lej volt.

A PayU Románia adatai szerint a legkeresettebb termékek az elektronikus és számítástechnikai cikkek voltak: a háztartási gépek, laptopok, televíziók és mobiltelefonok. Népszerűek voltak ezek mellett az italok, parfümök, testápolási termékek, játékok és a gyermekholmik is.

A Frames becslése szerint az idei Fekete Pénteken több mint 400 millió eurós bevételük lesz a kereskedőknek. Tavaly a romániaiak 350 millió eurót költöttek a Black Friday alkalmából.

Romániában idén a kiskereskedők többsége november 11-ére hirdetett nagyszabású árleszállítási akciót. A korábban startoló Flanco, Orange, Altex és a Media Galaxy több héten keresztül kínál kedvezményes árú termékeket. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Képtelen teljesíteni vállalásait az új ...
Fehér megye gazdaságát is fellendíti a ...
Törökországi és szíriai földrengés: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ