Miért olcsóbb a kínai?

Miért olcsóbb a kínai?
Sokunkban felmerült már a kérdés: miért látjuk szinte minden terméken, hogy „Made in China”? Honnan ered az a cseppet sem alaptalan sztereotípia, hogy „ne vegyél kínait, ha minőségit akarsz”? A válasz ezekre a kérdésekre Kína megdöbbentően agresszív kereskedelmi politikájában rejlik, amely inkább magának a kínai államnak kedvez, mintsem a dolgozó embernek.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Kínát, hogy nem tartja be a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) felé vállalt kötelezettségeit, ezért új utakat keres az agresszív kínai kereskedelmi gyakorlat elleni küzdelemre.

Az amerikai kereskedelmi képviselet éves jelentésében az áll: Kína nem tartja be azokat az ígéreteket, amelyeket 2001-ben tett a genfi székhelyű, 164 országból álló szervezetnek azzal a céllal, hogy megnyithassa piacait a külföldi verseny előtt. "Ehelyett Kína megtartotta és kiterjesztette az állam által irányított, nem piaci megközelítését a gazdaság és a kereskedelem terén" - mondta Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője. "Kína politikája megkérdőjelezi a WTO szabályainak alapelveit, és világszerte súlyos károkat okoz a munkavállalóknak és a vállalkozásoknak egyaránt”.

Az Egyesült Államok többek között megismételte azokat a régóta fennálló vádakat, amelyek szerint Kína támogatásokkal és szabályozásokkal saját vállalatainak kedvez a külföldi versenytársak kárára; olcsó acéllal, alumíniummal és más termékekkel árasztja el a világpiacokat, és arra kényszeríti az amerikai és más külföldi vállalatokat, hogy a kínai piacokra való bejutás áraként értékes technológiát adjanak át.

Az amerikai jelentés szerint "Kína vezetése magabiztosnak tűnik a gazdaság és a kereskedelem állami irányítású, nem piaci megközelítésében, és nem érzi szükségét annak, hogy alkalmazkodjon a globális normákhoz" - olvashatjuk a BBC online oldalán.

Az amerikai kereskedelmi hivatal közölte, hogy továbbra is tárgyal Kínával arról, hogy "valódi változást érjen el gazdasági és kereskedelmi rendszerében". A szövetségesekkel együtt - a WTO-n keresztül - nyomást gyakorol a kínai kormányra. Anélkül, hogy konkrétumokat mondott volna, a jelentés szerint az Egyesült Államok új utakat is keres "a hazai kereskedelmi eszközök stratégiai felhasználására annak érdekében, hogy az amerikai munkavállalók és vállalkozások számára egyenlőbb versenyfeltételeket teremtsen Kínával szemben".