“Csináld magad”, ha tudod, mert egyre drágábbak a mesterek
Tanácsos meggyőződni, hogy a megfelelő szakember szolgáltatásait vesszük igénybe
Tanácsos meggyőződni, hogy a megfelelő szakember szolgáltatásait vesszük igénybe
Vissza

“Csináld magad”, ha tudod, mert egyre drágábbak a mesterek

Gyakran halljuk és gyakran mondjuk mi magunk is, hogy minden megdrágult – és ebbe valóban mindent lehet és kell érteni: drágultak az élelmiszerek, drágult az energia, nőttek az adók és illetékek, és mindezek mellett a különféle szolgáltatásokért is sokkal többet fizetünk, mint például egy évvel ezelőtt. Egy, a napokban közzétett felmérés adatai szerint öt mesteremberből négy drágábban dolgozik, növelték a munkadíjukat az elmúlt év során. A felmérésben olyan munkaterületeket elemeztek, mint az építezés, a lakásfelújítással kapcsolatos mindenféle munkálatok, mint a festés, hőszigetelés, villanyszerelés, stb. De drágították szolgáltatásukat a könyvelők, honlapfejlesztők, takarító cégek. Talán felértékelődnek majd a “csináld magad” típusú ötletek illetve megoldások, amennyiben olyan jellegű munkáról van szó. Az infláció minden területen éreztette a hatását, a munkadíjak növelése követte az energiaárakat, a termékek árát – mutatnak rá a felmérésben.

Egy szolgáltatás közvetítéssel foglalkozó honlap szakemberei összegyűjtötték és összehasonlították a cégek, magánvállalkozók ajánlatait, az adatokból pedig arra a következtetésre jutottak, hogy például: a magánvállalkozó mesteremberek esetében ötből négyen növelték a munkadíjat az elmúlt egy év során, a leginkább az építkezéssel, lakásfelújítással valamint hőszigeteléssel foglalkozó cégek drágítottak, az elkövetkező időszakban az iparosok körülbelül fele tervezi, hogy ismét növeli a munkálatainak a díját – ugyanakkor legkevésbé a napelemes szolgáltatások drágultak a vizsgált időszakban. A megfigyelésükbe bevonták az építészek, mesterek, villanyszerelők és egyéb otthoni szolgáltatást nyújtók mellé többek között a takarítás, a könyvelés, a honlapkészítés és a biztonsági szolgáltatásokat is – országosan közel ötszáz cég, egyéni vállalkozó adatait hasonlították össze. Általában a munkadíjat több tényező meghatározza, hiszen számít az adott szolgáltatás összetettsége, mindig befolyásoló tényező az infláció is, amely szintén alakítja az árakat, az energia valamint a nyersanyagok drágulása felfele viszi az árakat minden téren. Egyes szolgáltatások, mint például az építészeti és villanyszerelési, mérsékelt növekedést mutattak, míg más szolgáltatások, mint például a házépítés és a vízszigetelés esetében az áremelkedés jelentős volt. Szinte az összes vízszigetelő és szobafestő mázoló, a lakásfelújítási vállalkozók többsége, valamint négyből három építési vállalkozó, építész és ablakszállító emelte az árait.

{Tovább olvasható még 744 szó.}
A munkadíjukat növelő mesteremberek kétharmada, 77,8 százalékuk, a nyersanyag- és anyagárak drágulását nevezte meg fő oknak, fele a megkérdezetteknek az energia és üzemanyag drágulásra is hivatkozott, egynegyedük pedig azzal magyarázta a drágítást, hogy igazodott a konkurenciához… Ellenben az elkövetkező hónapokban csupán két mesterember az ötből s
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

EURO-2024: Német–skót ...
Ciolacu: nyomkövető bilinccsel az ...
Meghalt egy román–izraeli ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ