Pacsó

Norbert

A Váróterem Projekt nem rendhagyó darabválasztással, de sajátos kivitelezéssel vitt színpadra ókori görög mitológiai történetet. A szöveg nyomokban tartalmaz Euripidészt, azonban Ted Hughes angol nyelvű adaptációja és Anne Carson fordítása alapján Horváth Benji kolozsvári költő készített saját verziót a társulat számára, a végső szövegkönyvet a próbák során pedig Visky Andrej rendező és Bertóti Johanna dramaturg szerkesztette.
KultSzínTér
Minden évben van tél, legalábbis ezen az égövön, általában még havazni is szokott ilyenkor, néha sok is le szokott hullani. Ez, mondhatni, megszokott dolog az országban, nagyon-nagyon sok éve. Vajon miért kellett az is megszokottá váljon, hogy ilyenkor a legtöbb város, megye rendszerint nincsen felkészülve arra, hogy a behavazott utakat járhatóvá tegye?
Máskép(p)
Egy új, rengeteg dologra képes chatbotot tett elérhetővé az OpenAI nevű, mesterséges intelligenciát (MI) kutató cég tavaly december 7-én. Azóta több mint másfél millió felhasználóval rendelkezik az oldal. Ez a projekt akár egy új áttörést is jelenthet a keresőmotorok mellett, mert ezzel a chatbottal nemcsak keresni és beszélgetni lehet, hanem különféle feladatokat megoldani, sőt, még és alkotni is képes. Seer László, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar egyetemi adjunktusának a szakvéleményét is kikértük, aki mesterséges intelligenciát is tanít a marketingen.
Smart
Bő másfél éve ingyen van minden pénteken a tömegközlekedés Kolozsváron! Ezt vehetik felhívásnak, reklámnak, de még kampánynak is. Ha már az önkormányzat másfél év alatt nem volt képes felhívni erre megfelelően a figyelmet, akkor most én megteszem helyettük, újra, mert egy éve már írtam erről. Jó, azért ez nem teljesen igaz, hogy nem reklámozták, mert nemrég láttam mindössze egyetlenegy plakátot a városban, a Szamos mellett, a Horea Demian Sportcsarnok környékén. Nagy betűkkel virított, hogy Vinerea Verde (zöld péntek).
Máskép(p)
2021-ben a kolozsvári önkormányzat nem kevés projekttel állt elő a város infrastruktúrájának fejlesztése érdekében. Például egy többsávos, emeletes, a vasúton átívelő átkelőt terveznek a jelenleg romokban álló Törökvágás aljára, hogy megszüntethessék a nagy torlódásokat, amik ki szoktak alakulni a környéken.
Máskép(p)
A környezettudatosabb közlekedést szorgalmazza a Zöld Péntek program, amelyet a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium indított pénteken, március 12-én. Jó példával elől járva, Tánczos Barna pénteken metróval, és gyalog ment be a munkahelyére. A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a sajtó képviselőinek a kezdeményezés lényegéről és fontosságáról nyilatkozott. A Zöld Péntek programhoz számos közjogi méltóság, közintézmény, közalkalmazott, civil szervezet, magánvállalat és magánember csatlakozott, amely szintén a kezdeményezés szükségszerűségét támasztja alá. Többek között Florin Cîţu miniszterelnök is pénteken gyalog ment a Victoria palotába, de Emil Boc kolozsvári polgármester úgyszintén hasonló megoldást választott, Tasnádi Szilárd Kolozs megyei prefektus (képünkön) pedig a közszállítási járművet vette igénybe.
Közhír