Véget ért a Fágáș: multikulturális perspektívák című projekt

erdély csodái
A Wonders of Transylvania előadás interdiszciplináris áldokumentumfilm FOTÓ: VÁCZI ROLAND
Február utolsó napjára időzítették a Fágáș: multikulturális perspektívák – a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban című projekt utolsó rendezvényét: a projekt részeként bemutatott Wonders of Transylvania című előadást. A projekt két kolozsvári független színház, a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület és a Váróterem Projekt együttműködésében valósul meg, a norvég Para Film & Teater szervezettel partnerségben.

A Fágás projekt 983.475,20 lej (198.758,15 euró) vissza nem térítendő értékű támogatásban részesült, és célja, hogy összehozza a kolozsvári színházi közönséget a Reactor és a Váróterem Projekt közös programján, előadáscseréken, kétnyelvű kommunikációján, valamint két kétnyelvű előadás létrehozásán keresztül, amelyekben román és magyar művészek dolgoztak.

A 2022 novembere és 2024 februárja között a Fágáșon részt vett: több mint 3000 néző, 42 magyar és román nyelvű előadáson; több mint 200 művész a projekt keretében megvalósuló kulturális tevékenységekben; 30 művész, akik a norvég partner, a Para Film & Teater által szervezett négy műhely során művészeti és kulturális menedzsment ismereteket szereztek.

Két, kétnyelvű koprodukció is készült, amelyek különböző módokon beszélnek az együttélés témájáról: a Dincolo de ora de aur/Az aranyórán túl és a Wonders of Transylvania című előadások.

A Dincolo de ora de aur/Az aranyórán túl című előadás szövegét Ovidiu Cioclov írta és Ovidiu Caița rendezésében jött létre, Andrada Balea, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Alina Mișoc, Pál Emőke és Tavi Voina szereplésével. A bemutatója 2023 októberében volt. Az előadás az interetnikus kapcsolatokról beszél, valamint azokról az akadályokról, amelyeket le kell küzdenünk: sztereotípiák, félelmek, bizalmatlanság, a kommunikáció nyelve, a múlt.

A Wonders of Transylvania, Alexa Băcanu és Boross Martin (Magyarország) szövegével, Boross Martin rendezésében és Alexandra Caras, Gáspár-Barra Szilárd, Kolcza Rebeka, Oana Mardare, Pál Emőke és Tavi Voina előadásában jött létre. A bemutatója 2024 február 17-én volt. Az előadás interdiszciplináris áldokumentumfilm, generációk közötti traumák és feszültségek által terhelt közösségről, az együttélés és megbékélés lehetőségeiről, párhuzamos narratívákról.

Mindkét előadás műsoron marad a Reactor valamint a ZIZ – szociális és művészeti központ tereiben.