Újabb előadások a Reactor és Váróterem Projekt interkulturális cseréjének programjában

víz alatt
December 9-én a Víz alatt című előadást lehet megnézni
A Reactor és a Váróterem Projekt ez év végén és a jövő év elején a Fágáș - Interkulturális csere című projekt közös programjának további előadásaira várja a közönséget, amelynek célja, hogy összehozza a két színház közönségét, miközben képet mutat a helyi független színházi szcéna sokszínűségéről és összetettségéről. Az előadásokat a Reactor székhelyén és a ZIZ - művészeti és szociális térben mutatják be román és magyar nyelvű felirattal.

A különböző témákat és témaköröket feldolgozó előadásokat a kortárs dramaturgia és alkotói eszközök, a művészi kísérletezés és a mai társadalom szempontjából való relevancia köti össze.

A rendezvények a Fágáș: multikulturális perspektívák - a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban projekt részei. A projektet a RO-CULTURA program A kulturális vállalkozói szellem és közönségfejlesztés című felhívás keretében az EGT Alap 2014-2021 közötti időszakra szóló támogatás finanszíroz.

A projekt célja a két színház együttműködése, valamint a kolozsvári közönség bővítése azáltal, hogy a város román és magyar független színházi palettájának egységes szemléletét kínálja. A projektben két Reactor - Váróterem Projekt koprodukció is szerepel, az első az októberben bemutatott Dincolo de ora de aur/Az aranyórán túl című előadás Ovidiu Caița rendezésében Ovidiu Cioclov szövegét dolgozza fel, a második pedig Martin Boross (Magyarország) rendezésében készül.

December 9-én, 20 órakor a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület székhelyén (Petőfi utca 4. Szám) a Víz alatt című előadást lehet megnézni Olivia Grecea rendezésében, Andrada Balea, Christian Har, Oana Mardare, Alina Mișoc, Tavi Voina előadásában. Egy nő nem tudja, hogyan kell lebegni a vízen. A felszínen maradásra tett kísérletei az emlékek folyékony közegében tartják, némelyikük torz, némelyikük képzeletbeli. A magányt négy hang töri meg, amelyek az együttérzés és a rombolás közt ingadoznak. A félelmek változó intenzitású és állagú rétegekben rakódnak le. Szinte mindig ég valahol legalább egy kis fény. Az előadás időtartama 110 perc, román nyelven (magyar és angol felirattal) lesz látható.

December 10-én, 20 órakor a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület székhelyén a Hol nem volt című előadást játsszák Hatházi András rendezésében, Csepei Zsolt és Erdei Emese szereplésével. „Ez a mesekavalkád úgy szól a mindenről, hogy tele van hiánnyal. Úgy ad választ, hogy utána felteszi a kérdést.Ha eljössz, két szófolyam elönti a nézőteret, téged is, de amikor kidugod a fejed, hogy levegőt vegyél, akkor, na akkor! Ki tudja” – áll a szinopszis(félében). Az előadás időtartama 50 perc, magyar nyelven (román felirattal) lesz látható.

December 13-án, 20 órakor a ZIZ - művészeti és szociális térben a 2. rész. A hatalom című előadást lehet megnézni Petro Ionescu rendezésében, Andrada Balea, Cătălin Filip, Oana Mardare, Rácz Endre és Tavi Voina előadásában. A 2. rész. A hatalom című előadás a hatalom, valamint az idegenekkel és a mássággal való kapcsolat témáját járja körül két művészeti ág, a színház és a film művészi nyelvének felfedezésével. Öt előadó és egy videoinstalláció az emberi történelem olyan különböző szakaszait járja végig, amelyeket a hatalomra való törekvés megnyilvánulásainak tekintünk. Ha a hatalom a világ alapvető mozgatórugója, akkor ő hozza létre a társadalmi szabályokat és struktúrákat, de a káoszt és katasztrófát is. Az előadás a Szolidaritás-trilógia második része, és az 1. rész. A szeretet című előadással ellentétesen épül fel. A trilógia előadásai egymástól függetlenül, önmagukban is működnek, és nem szükséges őket kronologikus sorrendben nézni. Az előadás időtartama 100 perc, román nyelven (magyar és angol felirattal) lesz látható.

December 15-én, 20 órakor a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület székhelyén Az aranyórán túl című előadást játsszák Ovidiu Caița rendezésében, Andrada Balea, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Alina Mișoc, Pál Emőke, Tavi Voina előadásában.  Vannak emberek, akik elmenekülnek onnan, ahol születtek, mert úgy érzik, hogy ott nem tudnak fejlődni, mások viszont egész életükben ugyanazon a helyen maradnak, mert csak ott tudnak fejlődni, ahol a gyökereik vannak. Az előbbiek úgy cipelik a történeteiket, mint nehéz poggyászt, az utóbbiak súlyos gyökereikkel együtt építik saját meséjüket. Mindezek az emberek egy városban találkoznak, mondjuk Kolozsváron, de nem feltétlenül, egy technologizált, fiatal, turisztikai, multikulturális városban, amelyről jó kép alakult ki, és a fotóművészek szerint a legjobb képet az „arany órában”, napfelkeltekor vagy napnyugtakor lehet készíteni, amikor a fény meleg és lágy. Az arany óra vakító fényén túl vannak azonban az emberek és az ő történeteik, amelyek összefonódnak, a beszélt nyelvtől függetlenül is. Mi történik, miután a lágy, meleg fény eltűnik? A Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület és a Váróterem Projekt koprodukciója 90 perc, román és magyar nyelven (magyar és román felirattal) lesz látható.

December 16-án, 20 órakor a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület székhelyén Az álom című előadást lehet megnézni Dragoș Alexandru Mușoiu rendezésében, Maialgesa Dat, Călin Deneș, Radu Dogaru, Christian Har, Ana Maria Marin, Duncan McKee, Victor Muntean, Pál Emőke, Ana Rednic, Oana Rotaru, Paula Seichei, Doru Taloș, Adonis Tanța szereplésével. Zene: Max Anchidin, Renata Burcă, Bocsárdi Magor, Boros Csaba, Cári Tibor, Radu Dogaru, Ada Milea, Adrian Piciorea, Corina Sucarov, Visky Péter, Névtelen szerző. Egy színészosztály készül a Szentivánéji álom című előadás próbájára. Az iskola tele van pletykákkal, a próbák kinyilatkoztatásokkal és az éjszakák szorongással. A színház és az élet, az iskola és a magánélet, a normális és az abnormális közötti határok elmosódnak és eltűnnek. Az előadás a Zonă de siguranță (Biztonsági zóna) projekt részeként jött létre, amely a hatalommal való visszaélést vizsgálja, amely az egyetemi környezetben, különösen a művészeti karokon lehet jelen. Az előadás időtartama 140 perc, román nyelven (magyar és angol felirattal) lesz látható.

December 16-án, 20 órakor a ZIZ - művészeti és szociális térben a Hatodik nap című előadást lehet megnézi Varga Hunor József rendezésében, Varga Hunor József és Veres Orsolya előadásában. „Ember. Nő. Ember és Nő. Férfi és Nő. Nő és Férfi. Valakik, valamikor, Valaki szerint: hibáztak. Nagyon emberi történet. Két nagyon jól ismert egyén tragédiájáról. Nagyon személyes történet, és mégis: hogyan válik ennyire személytelenné? A férfiakra, mint csoportra gondolunk, a nőkre egyaránt. Hiányzik a személyesség, amihez viszonyulni tudnánk. Ha szabadulni szeretnénk, vagy felfedezünk magunkban olyan igényt, amely kibillent a felállított szabályrendszerből, a társadalom normaszegésnek értékeli és megbünteti” – írják az előadásról. Az előadás időtartama 60 perc, magyar nyelven (román felirattal) lesz látható.