Üveguniverzum a Bánffy-palotában

Átlátszó lények címmel nyílt kiállítás Balla Árpád Zoltán fényképeiből

Üveguniverzum a Bánffy-palotában
Üvegcsék, üveggolyók és egyéb, üvegből készült tárgyak által megjelenített történetekre, élet-mozzanatokra ismerhetünk rá a kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti termeiben, ahol csütörtök délután Balla Árpád Zoltán székelyudvarhelyi fotográfus munkáiból nyílt kiállítás. Az Átlátszó lények című tárlat megnyitóján Iakob Attila muzeológus beszédét a szintén muzeológus Kis-Pállukács Hajnal tolmácsolta, továbbá felszólalt Simon Mária Tímea, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója és Mircea Albu fotográfus, az ArtImage Egyesület elnöke is, Balla Árpád Zoltán pedig köszönetet mondott a tárlat létrejöttéért.

Iakob Attila megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, az Átlátszó lények című tárlaton betekintést nyerünk nemcsak a formák világába, hanem egyfajta szellemi világba is, ahol a fénykép nem csupán esztétikai üzenetet hordozó szerepet tölt be, hanem lelkiállapotot és szellemi struktúrát is bemutat. A művészi érdeklődés és az ismeretlen felkutatása nemcsak a fizikai világra összpontosít, bevezet a perspektívák, dimenziók univerzumába is, ahol a konkrétum útitársa a találgatás és az értelmezés – hangzott el.

Iakob Attila szerint Balla Árpád Zoltán több évtizedes pályafutása alatt számos alkalommal mutatta meg, hogy alkotásai átlépik a köznapi értelmezések, nézőpontok határait, és olyan világba lépnek be, ahol a porszem is pólus lehet és az üres térnek is fontos üzenete van. „Jelen kiállítás és a benne szereplő fotósorozat első pillantásra ártatlanságot, egyszerűséget és formai szépséget sugall, valójában viszont olyan világról mesél, amelyben az anyag és a szín hiánya többet mond, mint ami első ránézésre látható” – fogalmazott a muzeológus, kiemelve: Balla Árpád Zoltán alkotásai esztétikai és szellemi minőséget tükröznek.

Párizsi hajnal és Párizsi éjszaka

A megnyitó alkalmával bemutatták az Átlátszó lények című könyvet is: a kötet a fényképes reprodukciók mellett olyan személyes írásokat tartalmaz, amelyek a fotográfiai alkotás és az emberi narráció kettős képét mutatják be. Ez a komplementaritás megerősíti azon meggyőződést, amely szerint Balla Árpád Zoltán munkássága egyfajta komplexitás kupolája alatt zajlik, ahol több párhuzamos, ugyanakkor egymást kiegészítő tevékenység találkozik – vélte Iakob Attila.

Simon Mária Tímeát, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatóját az Átlátszó lények univerzuma első pillanatban beszippantotta, majd képről képre hívta beljebb és beljebb, ahol a körülöttünk lévő világ köszönt vissza rá. „Az itt kiállított képek egyszerre jelenítik meg a konkrét valóságot és az elvont, különálló világot, amelyet a fények és árnyékok játékában a fotóművész megörökített. Bár a valóságban üveggolyók és más üvegtárgyak vannak lencsevégre kapva, ebben a történetben igazi lényekké válnak: van, amikor hadsereggé, van, amikor táncoló párrá, van, amikor játszó családdá” – fogalmazott Simon Mária Tímea, kiemelve: attól különleges Balla Árpád Zoltán univerzuma, hogy a képekben mindenki fel tudja fedezni saját érzéseit, emlékeit, ismereteit.

A Háború változatai 

Mircea Albu fotográfus, az ArtImage Egyesület elnöke a megnyitón elmondta: a tárlaton a szemlélő megláthatja a fényképész életének és szemléletének, valamint sajátos perspektíváinak látványos fényképekké átkonfigurált vetüléseit. A fotográfus örömét fejezte ki, hogy a kiállításmegnyitón számos fiatal érdeklődő jelen volt, akik reményt adnak a művészkorosztályok közötti kapcsolódásra.

A kiállítás március 26-ig látogatható a Művészeti Múzeum emeleti termeiben, hétfő és kedd kivételével naponta 10 és 17 óra között.

A megnyitón készült fotók a szerző felvételei.