Ukrajna és Oroszország egymást vádolja lakott területek elleni támadásokkal

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja lakott területek elleni támadásokkal
Ukrán dróntámadást vert vissza az orosz légierő reggel a Krím félszigeten lévő Szevasztopolnál – jelentette be a város Moszkva által kinevezett kormányzója. Az orosz fél kilenc drónt semmisített meg a Fekete-tenger partján fekvő város felett, áldozatok nincsenek. Közben a kelet-ukrajnai Harkivból halálos áldozattal járó orosz rakéta-támadásról számoltak be.

Közben az ukrán védelmi szektor egyik dolgozója és egy kiberbiztonsági szakértő is megosztott egy felvételt, amely a közösségi médiában terjedt, és amelyen egy tengeri járműre lőnek. A képsorok állítólag Szevasztopol partjainál készültek. A város polgármestere szerint vasárnapra virradóra az ukránok légi és vízi drónokkal támadták a Krím központját, de az este folyamán Harkivból is jelentettek orosz rakétacsapást.

Az elmúlt héten az orosz és az ukrán oldalon is rendszeres légicsapásokról számoltak be. Állítólag a múlt hónapban átszakadt nova kahovkai gát is tüzérségi támadások miatt semmisült meg. A harcoló felek azóta is egymást vádolják az incidenssel. Az ukránok aknavetőkkel és öngyilkos drónokkal támadnak ránk, naponta akár többször is” – idéznek egy orosz katonát a híradások. Az ukrán oldalon azzal érvelnek, hogy ők nem robbanthatták fel a gátat, hiszen az az oroszok ellenőrzése alatt áll. Egy dolog biztos, a mostanra teljesen kiapadt duzzasztógát medréből csaknem 10 Balatonnak megfelelő víz tűnt el, a közvetlen kár több mint 400 milliárd forintra becsülhető, de hosszú távon is súlyos környezeti károkkal számolnak – írja a hirado.hu portál.

Sok helyen már nekiláttak az újjáépítéseknek. „Annyi munka van itt, hogy amikor az ember körülnéz, azt sem tudja, hol kezdjen neki. Nagy szükség van a segítségre. Mi Hollandiából jöttünk. Bár a háború közvetlenül nem érint minket, itt az ember mégis a bőrén érzi mások gondjait. Szeretném azt hinni, hogy egy fordított helyzetben az ukránok is segítenének rajtunk” – mondta egy önkéntes.

Borítókép: illusztráció